Arv og miljø af Vigdis Hjorth

Oprettet: 17.05.2017 - 17:12

Bog: "Arv og miljø " af Vigdis Hjorth

Bogens forside

Da Vigdis Hjorths "Arv og miljø" udkom i Norge, skabte den en ophedet debat om, hvor tæt skønlitteraturen må komme på virkeligheden.

Forfatter: 
Vigdis Hjorth
Oversætter: 
Karen Fastrup
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Turbine
Sidetal: 
332
Lån bogen - Køb bogen

Familieopgør. Barsk, rystende og velskrevet roman om fortielser, anklager og umulig forsoning. En værdig kandidat til Nordisk Råds Litteraturpris. 

Som titlen antyder, spiller spørgsmålet om arv en stor rolle i romanen. Familien består af far, mor og fire nu voksne børn.  Den ældste Bergliot – fortælleren -  har brudt med sine forældre, og det samme har broren Bård.  Bergliot har lidt kontakt med den ene af søstrene, som en dag fortæller hende, at forældrene har testamenteret deres to sommerhytter til de to yngste døtre. Det tager Bergliot ikke så tungt, men broren indleder en kamp for at få omstødt testamentet, og Bergliot og Bård får kontakt igen, nu sammen mod resten af familien.

Bergliot har haft et svært liv. Som lille blev hun misbrugt af sin far, men der er ikke nogen, der har troet hende. Moren mener bare, hun vil gøre sig interessant, og faren siger, at hvis hun kigger sig i et spejl, vil hun se en psykopat. For Bergliot gør det mest ondt, at ingen af de to søstre har spurgt til hendes historie. Astrid vil egentlig godt tro Bergliot, men hun forlanger beviser, ”verificering og forsoning på samme tid – det er umuligt”, mener Bergliot.  Den mindste søster Åsa har aldrig troet hende, og derfor er bruddet med hende lettere.

Da faren dør, tror og håber familien, at det er tid til en forsoning, men Bergliot har tænkt,”at en forsoningsproces i familien ville kræve mere af mig end af mor og far og mine søstre, og det var uretfærdigt”. Derfor beslutter Bergliot sig for at benytte sig af familiemødet, da testamentet skal læses op, og fortæller sin historie om, hvad der er hændt hende som lille.

Vigdis Hjorths roman er en meget indsigtsfuld og ætsende fortælling om, hvad der kan ske i en familie og om, hvordan fortielser og tabuiserede emner præger en familie for altid. Det er en stærk historie, som det er svært ikke at blive berørt af. Romanen er et oplagt valg til læsekredse.

Vigdis Hjort er et stort navn i Norge med mere en 20 romaner bag sig.  ’Arv og miljø’ har igen sat gang i debatten om, hvad man kan tillade sig at skrive. Hvor meget er autofiktion og hvor meget er roman? En debat vi også kender herhjemme fra blandt andet Knud Romers Den der blinker er bange for døden

I Danmark er Vigdis Hjorth endnu ikke slået rigtigt igennem, men jeg synes, hun fortjener flere læsere med sin nyeste roman. Temaet incest fylder meget, men lige så vigtigt er de fine og meget skarpe beskrivelser af, hvad der sker i familien, og hvordan de forskellige relationer skabes og bibeholdes.

Hvis man vil læse mere af Vigdis Hjorth, vil jeg anbefale ’Leve posthornet’ fra 2004.

En særlig tak til Julie fra bogbloggen Litfix for lån af billedet på Litteratursidens Facebookside. Du kan følge hendes blog Litfix og læseoplevelser på Instagram

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.