Den afskyelige af Charlotte Weitze

Oprettet: 10.05.2016 - 08:40

Bog: "Den afskyelige" af Charlotte Weitze

Bogens forside

I en ikke så fjern fremtid, truet af klimaforandringer møder 22-årige Heidi Kenneth, som er abnormt høj og døjer med øget svedproduktion.

Forfatter: 
Charlotte Weitze
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
317
Lån bogen - Køb bogen

Kærlighed, overlevelse og fanatisme væves sammen i Charlotte Weitzes nye roman, der leverer et humoristisk men alvorligt indspark i klimadebatten.

’Den afskyelige’ er udgivet i forbindelse med projektet "How might we live now", hvor internationale forfattere sætter fokus på klimakrisen på en anderledes måde og byder på et aktuelt indspark i klimakrisen om, hvor langt vi er villige til at gå for at redde verden eller os selv. En tankevækkende og underholdende roman om kærlighed, fanatisme og klimaforandringer, der på ekstrem men humoristisk vis serverer et alvorligt budskab.

I en ikke så fjern fremtid er klimaforandringerne for alvor taget til: jorden sveder, havene stiger og sneen smelter. Alligevel afholder det ikke menneskeheden fra at fortsætte den bekvemmelige livsførelse. Det er ikke nemt at bryde gamle vaner og man kan altid bygge skiliftene højere for at nå op til den sidste sne eller holde alt, der ikke er levedygtigt, kunstigt i live.

22-årige Heidis søster dør efter at have været indlagt på hospitalet i syv år. Søsteren kom til skade i verdens sidste skisportsulykke og det er aldrig blevet opklaret, hvad der var skyld i ulykken. Tabet af datteren efterlader forældrene i dyb sorg og de murer sig inde i fortidens smerte, mens Heidi selv forsøger at komme videre. Hun tænker ikke videre over, hvordan hun lever sit ordinære liv, før den dag, hvor hun møder Kenneth.

Heidi gør rent på hospitalets fødeafdeling, hvor hun sender lange blikke efter de nyfødte. En dag støder hun på Kenneth under en rygepause. Han er indlagt til undersøgelser og nedkøling, fordi han døjer med øget svedproduktion. Nå ja, og så er han også lige 2,5 meter høj og har en kraftig hårvækst. Der går ikke længe før det unge par er dybt forelskede og beslutter sig for at flytte på landet, hvor de vil leve co2-neutralt og være selvforsynende. De bygger en hytte, der kan flyde på vandet, hvis syndfloden skulle komme, dyrker deres egne grøntsager og cykler derudaf på en kondicykel for at få strøm til computeren, alt imens de fører regnskab for deres co2-forbrug. Heidi plager hele tiden Kenneth om at få et barn, men først når de er co2-neutrale, lover Kenneth.

Kenneth begynder at holde taler om klodens tilstand, prædiker dommedag og behovet for drastiske ændringer i menneskehedens levevis, alt imens Heidi sniger sig hjem til sine forældre for at drikke den forbudte kaffe, der får co2-regnskabet til at ryge i vejret. I skildringen af parrets bestræbelser på at leve bæredygtigt derude på landet, må man mange gange bryde sammen af grin.

Men alvoren lurer lige under overfladen og da Heidi opdager, at Kenneth har en pistol gemt i huset og ikke vil vise hende co2-regnskabet, begynder hun at nære mistillid til hans motiver. Fremmede er også begyndt at rumstere rundt uden for hytten om natten og Kenneth er pludselig nødt til at tage væk uden nogen forklaringer. Det giver Heidi skubbet til at drage ud på en rejse for at få en afklaring på både Kenneths ophav og sin søsters ulykke.

Charlotte Weitze er en mester i at sammenflette genrer og tematikker i nye overraskende konstellationer, og ’Den afskyelige’ er ingen undtagelse. Romanen er en underfundig sammenblanding af klimapolitisk roman, dystopi, kærlighedsroman og samfundssatire. Det er ikke hver dag, man ser den konstellation, og jeg var både berørt og underholdt under læsningen, selvom den var lige vel langtrukken. Charlotte Weitze er i min optik stadig en velbevaret hemmelighed indenfor dansk litteratur og det kan undre mig, at hun ikke har fået det store gennembrud, eftersom forfatterskabet byder på fine litterære kvaliteter og emmer af originalitet.

Oprindeligt skrevet af Line Hoffgaard, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.