Den svære toer af Lone Aburas

Oprettet: 04.02.2011 - 12:53

Bog: "Den svære toer" af Lone Aburas

Bogens forside

Kollektivroman om en flok yngre danskere fra de københavnske forstæder. Skildrer det moderne menneskes udfordringer i arbejds- og privatlivet

Forfatter: 
Lone Aburas
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
170
Lån bogen - Køb bogen

Humor og hundeejere går hånd i hånd med ulovlig våbenbesiddelse og trængte ægteskaber. En lille bid af Danmark garneret med både varedeklaration og læsevejledning. Mums!

”Den svære toer” er dels et begreb, der som oftest tages i brug i forbindelse med kunstværk nummer to fra en given kunstners hånd – og dels er det titlen på Lone Aburas´ anden bog. Og på dén led ender det så i dette tilfælde med at være begge dele. Med andre ord: Aburas har brugt begrebet som titel på det værk, som netop er begrebet.
Forvirret…? I så fald er det min skyld og ikke Aburas', for hun tager nemlig læseren pænt ved hånden, således at ’Den svære toer’ bliver en lettilgængelig, fornøjelig og atypisk læseoplevelse.

Den bevidste forbruger kan bag på bogen læse varedeklarationen, så man derved informeres om, hvad det er, man skal til at konsumere. Det oplyses bl.a., at romanen indeholder: En kollektivroman, en alvidende fortæller og Lilly, som er damefrisør, men ikke hunde-ejer. Og således rustet kan man med sindsro åbne bogen - jeg personligt skal også gerne garantere for en sund læseoplevelse. 

Inden Aburas for alvor tager hul på den hverdagslige fortælling om Kristoffer, Lilly, Lasse, Klaus, Britt og alle de andre, har hun været så venlig indledningsvis at skrive en læsevejledning. Selv mener hun nemlig, at man alt for sjældent modtager den slags vejledning, og skulle læserne være uenige, kan de ”… passende stoppe her. Eller de kan læse videre. Det er op til dem selv, heldigvis. Vi lever i et frit land.”

Vælger man at læse videre, vil man møde Kristoffer, som hellere vil surfe på nettet end at passe sit arbejde. Han arver sin mors hund og bliver efterfølgende lidt lun på Lilly. Det er centervagten Lasse også, så han bliver sur. Kristoffers kollega Klaus er gift med Britt – lidt endnu. Og sådan er der så meget….

Det er svært - for ikke at sige umuligt - at finde noget negativt at sige om ’Den svære toer’. Den er et helt igennem sympatisk og opfindsomt projekt, der fortjener rigtig megen opmærksom for form, sit overskud, sin humor og sine ægte personskildringer. De findes derude - alle sammen. Og jeg er overbevist om, at de, ligesom jeg, i spænding venter på, hvad Aburas finder på næste gang.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

  • Nina Wegner

    tir, 16/08/2011 - 13:32

    Jeg var også meget begejstret for Lone Aburas' nye roman, og jeg er glad for at jeg ikke stoppede efter den indledende læsevejledning.

    Jeg ville dog gerne have haft muligheden for helt at springe læsevejledningen over, for jeg synes ikke den har bibragt min læseoplevelse noget positivt. Jeg kunne også godt have undværet analysemodellen sidst i bogen. Jeg føler, at den indpakning, som romanen er omsluttet af, giver en ufri læseoplevelse. Det er næste ligesom danskundervisningen i skolen, hvor man får proppet analyse og tolkning ned i halsen. Det kan fratage læseren en fri og lystbetonet læseoplevelse

    Men ELLERS er det endnu en fremragende roman fra Lone Aburas. Skøn humor, dejlige portrætter, og selv om hun ikke vil sammenlignes med Helle Helle, så synes jeg alligevel at der er fællestræk i de to forfatteres værker. De kan begge med få og enkle letlæste ord beskrive personer og hverdagssituationer helt præcist. Jeg glæder mig til Lone Aburas' næste roman.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.