En hårnål klemt inde bag panelet af Søren Ulrik Thomsen

Oprettet: 23.03.2016 - 01:04

Bog: "En hårnål klemt inde bag panelet" af Søren Ulrik Thomsen

Bogens forside

Korte tekster om tiden, der både forsvinder bagud og flygter fremover. Tekster fulde af sansninger, stemninger og iagttagelser.

Forfatter: 
Søren Ulrik Thomsen
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
160
Lån bogen - Køb bogen

I en række korte tekster beskriver Søren Ulrik Thomsen fortiden, nutiden og fremtiden med både humor og vemod.

I ’En hårnål klemt inde bag panelet’, der har undertitlen’ Noter fra eftertiden’, leger Søren Ulrik Thomsen hele tiden med sproget og med tiden. De godt hundrede små tekster, hvoraf nogle er på ganske få linjer, mens andre strækker sig over et par sider, er både erindringsglimt, kradse kommentarer til nutiden og prosadigte – alt sammen skrevet, som kun Søren Ulrik Thomsen kan.

Teksterne handler om alle aspekter at det levede liv: kærligheden, venskaberne, dagligdagen og ikke mindst døden, der allerede har ramt mange af hans jævnaldrende. Hans første forlægger Erik Vagn Jensen, digtervennerne Poul Borum, F. P. Jac og ikke mindst Michael Strunge befolker mange af teksterne. I det første digt skriver han ”Jeg. Er. Her. Nu”, som Ifølge Poul Borum er de ord, som poesien kan koges ned til. Bogen rummer tekster fra en mand, der snart fylder 60, og ser tilbage på det af livet, der allerede er levet, men også frem mod det, der ligger forude. ”Døden kan jeg umuligt forestille mig, men opstandelsen kunne godt være lyden af en blank cykelklokke et sted derude i morgenmørket”.

De til tider krasse kommentarer til vores tid tilfører bogen en god portion humor. Som når han lægger afstand til tidens kramme-mani i stedet for det gode, gamle håndtryk, når han ironiserer over halvgamle mænd, der klæder sig som teenagere, eller når han registrerer, at han efterhånden aldrig møder gamle mennesker i den by, han elsker så højt, men kun unge mennesker der bor i forældrekøbslejligheder. Bort set fra når han engang imellem løber ind i et par gamle hippier.

Det er ikke kun digtervennerne, Søren Ulrik Thomsen husker tilbage på i erindringsteksterne. En af de erindringer, der gjorde størst indtryk på mig, var fortællingen om skolekammeraten Kent, som havnede hos Scientology. ”Og fordi Kent måske var dén, der havde allermest brug for gruppen, var den ikke en trædesten på vejen mod voksenlivet for ham, som stod fortabt tilbage og ikke kunne være i sit skind, da vi andre blev revet løs som blade fra den fælles fortid og med hver vores flossede kant blæste ud i verden”.  Vi har vist alle sammen kendt Kent engang for længe siden.

Søren Ulrik Thomsen vender flere gange tilbage til processen med at skrive digtsamlingen ’Rystet spejl’, som udkom i 2011 og blev en kæmpe succes. Samlingen lå på bestsellerlisterne i adskillige uger, den er købt af forlag i Tyskland, Sverige og Italien, og snart skal ordene også omsættes til en ballet.

Jeg genfinder meget af stemningen fra ’Rystet spejl’ – og fra mange andre af Søren Ulrik Thomsens dejlige tekster, og alligevel er ’En hårnål klemt inde bag panelet’ noget helt nyt. Jeg vil glæde mig til at læse den igen og igen.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.