Her er DK af Anne Meisner, Iselin C. Hermann, Helle Selma Harbsmeier (red.)

Oprettet: 18.04.2017 - 12:01

Bog: "Her er DK" af Anne Meisner

Bogens forside

HER ER DK er en bog om Danmark - om oversete seværdigheder og ukendte steder.

Forfatter: 
Anne Meisner
Forfatter: 
Iselin C. Hermann
Forfatter: 
Helle Selma Harbsmeier
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Brøndums forlag
Sidetal: 
270
Lån bogen - Køb bogen

Ud at se. En mangfoldighed af stemmer fortæller på vidt forskellig vis om et væld af lokaliteter og fænomener over det ganske land.

Over 200 bidragydere giver deres subjektive beskrivelse af en lokalitet, som de føler sig knyttet til. En broget skare af skolebørn, studerende, pensionister og en hel masse midt imellem, bl.a. flere journalister og forfattere. Bogen går topografisk til værks og er forsynet med kort, men det er hverken en almindelig topografi eller en turistguide. Det er en samling subjektive essays knyttet til bestemte lokaliteter, hvor bidragyderne har haft frie hænder til at udfolde sig inden for en begrænset plads. Der er stor forskel på, hvordan bidragyderne udtrykker sig. Nogle udtrykker sig superkort, mens andre breder sig over et par sider, og teksterne går fra det saglige til det nærmest poetiske.

De fleste har et positivt forhold til deres specielle lokalitet, med Henrik Nordbrandt som den mest markante undtagelse, der bruger pladsen til at harcelere over, hvordan det moderne landbrug har ødelagt hans lokalitet. Selv storbyens asfaltørken får et positivt skær i erindringens blide lys. Der er næsten ingen grænser for, hvad bidragyderne hæfter sig ved. Der er smukke naturscenerier, stemningsfyldte beskrivelser af middelalderbyer, der emmer af historie, og af nyere og mere kedelige byer som Esbjerg, hvor havnen er byens berettigelse. 

Nogle lokaliteters navne pirrer nysgerrigheden. Hvilke hemmeligheder gemmer mon det sære Pomle Nakke på? Undertiden trækker man på smilebåndet, som ved læsningen om konkurrencen om at finde den mest ekkoegnede sætning til brug i Ekkodalen. Prøv selv med ”hvad forvolder prinsesser smerter?”. Der er bizarre små museer med minimal åbningstid, og transformatortårnet ved Skive med den utrolige indvendige kunstneriske udsmykning bliver man nødt til at besøge. Og sådan kan jeg blive ved. 

Når jeg alligevel kommer lidt i tvivl om bogens anvendelighed, skyldes det, at helhedsindtrykket er så broget og mangfoldigt, at man mister pusten, hvis man læser bogen i sin helhed, og ikke alle bidrag interesserer lige meget. Det ville være oplagt at fordele bogens bidrag over flere numre af DSB-bladet 'Ud & Se'.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.