Jeg, Unica af Kirstine Reffstrup

Oprettet: 27.09.2016 - 11:25

Bog: "Jeg, Unica" af Kirstine Reffstrup

Bogens forside

Roman om kunstnerparret Unica Zürn og Hans Bellmer, der blander fakta og fiktion i en visuel og eksperimenterende fortællestil.

Forfatter: 
Kirstine Reffstrup
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
204
Lån bogen - Køb bogen

En velkomponeret og stilsikker debutroman, der i en blanding af fiktion og fakta fortæller om Unica Zürns liv og skæbne som kunstner, set i lyset af hendes opvækst under nazismen i Tyskland.

I en prunkløs lyrisk prosa med nærmest surrealistiske indslag fortæller romanen om kunstnerparret Hans og Unica. I 1957 sidder de i en lille fransk landsby, da Hans modtager en besked om at et kunstsamlerpar vil købe en dukke i menneskestørrelse. Hans tegner og modellerer, og Unica tilbyder at hjælpe ham med at sy. Tankerne går tilbage til opvæksten i Berlin i 1930’erne og i efterkrigstiden. Hun mister evnen til at skrive, imens hun syr på dukkens karmoisinrøde frakke og nærmest selv bliver til Hans’ dukke. Det er en ualmindelig stilsikker debut, der fortæller om, at den ensomhed Unica oplevede som barn også forfølger hende i voksenlivet. Ikke mindst fordi det ikke bliver muligt at forfølge egne forfatterdrømme.

Det er, kan man sige, desværre en næsten klassisk kvindekunstnerskæbne. Fordi hun danner par med en kunstner, helliger hun sig hans værk og mister sin identitet og sig selv. Romanen er skrevet med inspiration i forholdet mellem den tyske forfatter Unica Zürn (1916-1970) og billedkunstneren Hans Bellmer (1916-1970). På dansk foreligger kun ”Mørkt forår”, 2015. Den udkom oprindeligt i 1969 og fortæller om et barns stærke drifter. Unica Zürn begik selvmord i 1970.

I det lille mørke, fugtige og kolde hus arbejder Hans ovenpå, og Unica sidder nedenunder og stirrer ud i mørket. Skrivemaskinen står urørt, og papiret er blankt. På et tidspunkt overtager Hans hendes plads ved vinduet, imens hun syr på dukkens karmoisinrøde frakke. Det pibler med blod, og tråden går i hendes eget kød, mens Hans fotograferer eller taler med kunstsamlerparret. Til sidst klipper hun sit hår af og svider sine øjenbryn af. Hun forsvinder for andre og for sig selv. Hendes liv var fyldt med tab, brorens død under krigen, en skilsmisse og tabet af børnene. Hendes barndomsby blev pulveriseret, og det samme føler hun her mange år senere, at hun også selv bliver. Selvom hun elsker Hans, er hun fyldt med indestængt raseri.

Hvidt er en gennemgående farve i romanen. Hans arbejder med den hvide gips, der er det hvide uskrevne papir, broren, der døde i de hvide skove i øst. Der er hvidt porcelæn, marengsdessert, bomuldsvat, mel og de hvide knogler, der pulveriseres til aske. Modsætningen er den karmoisinrøde frakke, og den ild, der brænder i hende selv, og også gjorde det, da hun var barn. Fortiden holdes ud i strakt arm. Alligevel er den der altid.

Kirstine Reffstrups stramme struktur med korte afsnit og sætninger forstærker de voldsomme billeder af det kaotiske indre liv i Unicas fortælling. Her har hun fundet en spændende form til at skrive en biografisk vedkommende kunstnerroman på en ny måde. Det giver god mening også at læse 'Mørkt forår', hvor Olga Ravn har skrevet en fin introduktion til Unica Zürns liv og værk.

Kirstine Reffstrup er født i 1979 og 'Jeg, Unica' er hendes romandebut.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.