Lyset skinner i Mørket af Kjeld Laursen

Oprettet: 19.06.2017 - 09:57

Bog: "Lyset skinner i mørket - Romanbiografi om Dostojevskij" af Kjeld Laursen

Bogens forside

I 170 år har den russiske forfatter Dostojevskijs romaner fængslet folk i hele verden. Hans liv er imidlertid lige så fascinerende som hans romaner.

Forfatter: 
Kjeld Laursen
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Tiderne Skifter
Sidetal: 
372
Lån bogen - Køb bogen

Værkerne er med, men det handler om mennesket, i Laursens spændende og nære skildring af Dostojevskijs personlige liv.

”Dokumentarisk roman” står der på omslaget til Kjeld Laursens nye bog ’Lyset skinner i mørket’, som handler om den russiske forfatter Fjodor Dostojevskij. Og selv om jeg må indrømme, at jeg aldrig har læst en bog, der bekendte sig til genre før, genkender jeg stilen fra film som ”Ray” og ikke mindst ”Walk The Line”, hvor Joaquin Phoenix skildrer Johnny Cash, så man glemmer, det ikke er en dokumentar, man ser.

I 'Lyset skinner i mørket' gør Kjeld Laursen noget lignende med Dostojevskij ved at blande biografiske detaljer med dramatiseringer af enkeltstående situationer. Og det fungerer for det meste godt. Laursen holder en ganske udmærket, temmelig Dostoevskij’sk stil i sit sprog hele vejen, men desværre brydes illusionen et par gange af en mangelfuld redigering, der har efterladt inkonsekvente smuttere som ’Klokken 12 kom han hjem, og klokken et blev middagen serveret’ og ’måske var der en udvej for en gang for alle at slippe ud af denne evige gæld’.

Det er ganske vist ikke meningsforstyrrende brølere eller deciderede fejl, men de var nu og da med til at få teksten til at springe i øjnene på en ikke så heldig måde. Dog langt fra altid. Jeg læste ofte hen over sproget, og det betragter jeg dels som Dostojevskijs egen fortjeneste, fordi han havde så spændende et liv, men en stor del af æren tilfalder også Laursen for at have valgt mange interessante aspekter og episoder ud af et rigt liv og skrevet dem så man føler en vis grad af retning og dramatisk struktur i fortællingen. På den måde er romanen vellykket.

Historien slutter, som de fleste nok havde anet, med hovedpersonens død. Men derefter optræder der en epilog – ”En måned efter begravelsen” - som jeg ikke helt kunne finde nogen årsag til. Den handler hverken om Dostojevkijs eftermæle eller om hans efterladte – som ellers også lagde op til at kunne blive en heftig fortælling – men om Tzaren og begyndelsen på enden for det russiske monarki. Det kom til at fremstå som en lige lovligt subjektiv nostalgi fra en fan af perioden, noget jeg slet ikke havde behov for at få serveret så eksplicit efter at have læst de forudgående 364 sider, hvor det samme skinner igennem.
Selv om det helt ubetinget har været et vigtigt vendepunkt i verdenshistorien, forvirrede det mig som læser: Var hele bogen i virkeligheden om Tzardømmet?

Man kan mene hvad man vil om forfatterbiografier, men ud over de to nævnte irritationsmomenter - de sproglige smuttere og den umotiverede epilog - synes jeg godt om bogen. Den gav mig lyst til at læse Dostojevskij og andre af de såkaldt tunge russeres forfatterskaber fra ende til anden. Og det vil jeg takke forfatteren mange gange for.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.