Mord i mørket af Dan Turèll

Oprettet: 06.06.2017 - 10:15

Bog: "Mord i mørket" af Dan Turèll

Bogens forside

Kriminalroman der udspilles i det københavnske Vesterbro-kvarter, hvor en freelance journalist ved et tilfælde bliver involveret i opklaringen af en række mystiske mord.

Forfatter: 
Dan Turèll
Udgivet: 
1981
Forlag: 
Borgen
Sidetal: 
231
Lån bogen - Køb bogen

Da Dan Turèll i 1981 udsendte dette første bind i Mord-serien, gjorde de akademiske meningsdannere, hvad de kunne, for at pleje krimigenrens blakkede ry.

Af kulturredaktør Hans Christian Davidsen.

Siden er krimigenren heldigvis blevet taget til nåde. Og der er sket meget med genren siden.

Om Dan Turèlls Mord-serie så holder i dag?

Serien vil altid have dens fans, selv om de fleste af de miljøer, Turèll beskriver, er forsvundet. Der må ikke ryges på værtshusene mere. Vi spiser sundt. Alting er blevet meget mere friseret.

Da Turèll debuterede med »Mord i Mørket«, blev den af medierne modtaget med munterhed, men også forvirring. Onkel Danny havde stort set ikke skrevet fiktion indtil da, men var mest den allestedsnærværende Karma Cowboy nummer 1 i de danske medier. Turèll overraskede alt og alle, og angiveligt skal det have været et mellemværende med skattevæsenet, der fik ham til tasterne.

Ligesom de 11 andre kriminalromaner i serien er det ikke plottet, der gør Dan Turèll værd at læse. På det punkt forbryder har sig ofte mod alle genrens skrevne og uskrevne regler, og plottet er nærmest efter tilfældighedernes princip. Turèll er derimod formidabel til at se sig omkring i miljøer og bylandskaber og indfange en stemning: Stjerncaféen, hovedbanegården i København, politistationen på Halmtorvet og fortællerens spartanske lejlighed på Vesterbro.

Vi bliver suget ind i handling, stemning, farver og lugte fra skyggesiderne og det sociale forfald i storbyen. Her er bordeller, kiosker, beverdinger, ludere, lommetyve og forbrydere af den hårdkogte slags.

Fortælleren er den navnløse journalist, der roder sig ud ting og sager, som bare kommer på hans vej. Handlingen er temmelig skematisk, men miljøbeskrivelserne intense. Og så er romanen fra dengang, spændingsforfatterne turde lade deres bøger foregå i Danmark og fylde blot et par hundrede sider.

En pensionist bliver myrdet i en lejlighed på Vesterbro, og næste dag bliver en beboer i samme hus skudt.

Den navnløse journalist optræder som detektiv. Efterforskningen af mordene i værtshus- og narkomiljøet bringer ham på sporet af en vidtforgrenet gangstervirksomhed, men også på kant med politiet og med sin redaktør.

I dette bind 1 lærer vi seriens gennemgående personer at kende, blandt andre politiinspektør Ehlers og den koleriske redaktør Otzen.

»Mord i mørket« er ikke den bedste i serien, men den giver bestemt appetit på resten.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.