Politisk roman af Lone Aburas

Oprettet: 23.09.2013 - 13:41

Bog: "Politisk roman" af Lone Aburas

Bogens forside

Rebecca underviser håbløse elever på VUC, og Robert er tandlæge.

Forfatter: 
Lone Aburas
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
143
Lån bogen - Køb bogen

Robert er blevet politisk bevidst og vil huse en illegal indvandrer. Aburas kiler den politiske debat og stillingtagen (eller mangel på samme) ind mellem aftensmaden og vasketøjet.

Rebecca og Robert bor med deres tre sammenbragte (teenage)børn i Roberts pænt store lejlighed. Robert er tandlæge – han og Rebecca mødtes under en rodbehandling. Rebecca underviser i geografi på VUC, hvor kursisterne er mere døde end levende – og sådan har hun det vist egentlig også selv ind imellem. Rebecca og Robert har med jævne mellemrum en form for samleje, og det hele forekommer både trygt, trist, typisk og trivielt. Men heldigvis er disse indledende almindeligheder faldet i hænderne (eller i pennen) på Lone Aburas, og så ved man lissom godt, at selv det mest almindelige nok er en fortælling værd.

Det går da heller ikke hverken værre eller bedre, end at Robert i et anfald af politisk engagement siger ja til at huse en illegal flygtning. Rebecca er ikke udpræget begejstret for arrangementet, men det viser sig at være typisk for hende ikke at reagere med andet end opgivelse og resignation. Derfor installeres Amir i det, der før var kontor, og den i forvejen uhomogene familie har nu indlemmet endnu et uhomogent medlem – det kan tingene da umuligt blive bedre af…. eller hvad?

Som man efterhånden kender Lone Aburas, der i 2009 debuterede i fin stil med ’Føtexsøen’ og i 2011 udgav ’Den svære toer’, har hun også denne gang sproget i sin hule hånd. Jeg har på fornemmelsen, at for mit eget vedkommende kunne Aburas skriver en hvilken som helst historie – så længe hun behandler og forvalter sit sprog, som hun gør, vil hun altid ha´ en læser i mig! Der er egentlig ikke meget at grine af i ’Politisk roman’, men man gør det alligevel, uden at alvoren derved går tabt.

Og alvorligt er det skam: Roberts ældste datter har anoreksi. Vennen Mark, der støver de politiske paroler af til lejligheden, har det hele i munden men ingen andre steder. Rebecca bilder sin elsker ind, at Robert har kræft for at holde ham følelsesmæssigt i skak. Og Rebeccas søn Oskar har noget for – men hans fjendtlige teenage-attitude lader ingen vide hvad. Og Amir - hvor længe skal han sidde og dampe inde på kontoret? Mon ikke overboen har lugtet lunten?

’Politisk roman’ er et rigtig godt bidrag til den nyere, danske litteratur, som finder meget af sit stof blandt hjemmets fire vægge, hvor parforhold og familiekonstellationer typisk er i centrum. Aburas kiler den politiske debat og stillingtagen (eller mangel på samme) ind mellem aftensmaden og vasketøjet, og her sætter den ild til trædemøllen.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.