Repremiere i mit indre mørke : essays af Søren Ulrik Thomsen

Oprettet: 07.12.2009 - 11:51

Bog: "Repremiere i mit indre mørke : essays" af Søren Ulrik Thomsen

Bogens forside

Et udvalg af forfatterens essays fra aviser og tidsskrifter suppleret med to nye essays 'Balladen om den tynde mand' og 'Seksualhistoriske kolbøtter' samt digte

Forfatter: 
Søren Ulrik Thomsen
Udgivet: 
2009
Forlag: 
Vindrose
Sidetal: 
177
Lån bogen - Køb bogen

Glæd dig til en tidsrejse i kultiveret selskab fra 1950’erne til i dag, hvor digteren analyserer porno, poesi, film, musik og byens liv, så det bliver eksistentielt og nærværende.

Alene titlen ’Repremiere i mit indre mørke’ vækker nysgerrigheden.  Repremiere på hvad? Vendingen er omtalt i essayet ”Centrifugal fortabelse”, som bla.  omhandler en analyse af Hitchcocks film, ”Vertigo”, en film der gjorde et uudsletteligt indtryk på Søren Ulrik Thomsen og derfor ofte dukker op i hans indre biograf.

I ”Farvel og tobak til tekstens stof” beskriver han morsomt rygerens dilemmaer, hvor han sværger at selv om han er blevet ikke-ryger vil han ikke være antiryger, men han erkender at han aldrig slipper af med længslen efter en god pibe tobak.

”Parcelhuskvarter på højkant” er et ætsende billede af byudviklingen i København og dens transformation fra inspirerende forvirring til en opløst storbykultur, hvor den sociale ensretning hersker.
Og så er der portrætteret en række vigtige personer bl.a.  Jokum Rohde og Inger Christensen. Der er analyser af digtning og musikgruppen ”Røde Mor”, så man er ikke i tvivl om hans egen inspiration.

Søren Ulrik Thomsen befinder sig i slipsstrømmen efter 1968, men han er alligevel gammel nok til at huske og fornemme stemningerne fra efterkrigssamfundet. Han evner dobbeltblikket på sin egen generation, dets idealer og idiosynkrasier. Sjældent er smagens distinktion beskrevet så tydeligt som i ”Så klog at man kan undvære ørerne”. Som ung, hvor alle sanser er åbne, er det vigtigt sammen med venner at identificere sig med musikalske subkulturer, men herved afgrænser man sig over for andre musikgenrer. Det er ikke musikkens æstetiske værdi, der er bærende, men identiteten med kulturen.

Vi kommer vidt omkring i det Thomsenske univers. Han er en fremragende formidler af tidsånden, behersker analyser af kulturens forskellige udtryksformer og tager fat på væsentlige problemstillinger i samfundet og i relationer mellem mennesker. Selvkritisk trækker han sine personlige oplevelser og erfaringer med, så det samlet set bliver skarpt og levende.

’Repremiere i mit indre mørke’ er dedikeret til Inger Christensen og består af en række af forfatterens bedste essays skrevet i tidsskrifter eller aviser fra 1985 – 2008. Der er tilføjet to nye essays og fire nye lyriske tekster sidst i bogen.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.