Sommerlys og så kommer natten af Jón Kalman Stefánsson

Oprettet: 22.06.2009 - 12:56

Bog: "Sommerlys og så kommer natten" af Jón Kalman Stefánsson

Bogens forside

Underfundige, finurlige og dybt alvorlige skæbnefortællinger om nogle af menneskene i en 400 sjæle stor by på Islands vestkyst, om deres drømme, længsler, lidenskaber og laster, fortalt af et medle

Oversætter: 
Áslaug Th. Rögnvaldsdóttir
Udgivet: 
2009
Forlag: 
Batzer & Co
Sidetal: 
267
Lån bogen - Køb bogen

Fortryllede fortællinger fra en lille islandsk flække, som får stemmer i et kærligt og magisk univers.

I klassisk fortællestil med en forfatterstemme og et navnløst vi oprulles en lille landsbys fortællinger i Island. Men hvilken landsby! Her er alt ”munterhed og ensomhed, mådehold og meningsløshed, liv og drøm - ja drømme” holdt sammen af natten og især af sommernattens lys.

Romanens generøsitet ligger i balancen mellem de fantastiske historier, der udspiller sig, landsbyens reaktion på historierne og især accept og kærlighed til historierne.

Direktøren for byens stolthed, trikotagefabrikken, begynder en dag at drømme på latin. Dette driver ham til at efterlade en smuk kone, børn og et komfortabelt liv for at studere latin i Reykjavik. Besættelsen af sproget udvikler sig, han ofrer alt, familie og livsværk, for at kunne købe dyre antikvariske bøger om verdensrummet. Man må sige at han forfølger sine drømme fuldt ud og bliver den lille landsbys intellektuelle midtpunkt. Astronomen, som han nu kaldes, holder månedlige foredrag om verdensrummet i forsamlingshuset og bor i et kulsort lille hus, overstrøet med prikker afspejlende stjernebilleder. Landsbyen sladrer om ham, men er samtidig stolte af ham.

Ophavsmanden til Astronomens kulsorte hus er Jonas. Jonas er søn af kraftkarlen Hannes, som er landsbyens tømrer og politimand. Jonas er sin fars diametrale modsætning, så lys og så gennemsigtig som en elpære og tilsyneladende så selvudslettende og fordringsløs at han må blive skydeskive for landsbyens drillerier. Socialt klarer han sig ringe, men overrasker alle ved en dag at have malet en væg med en rødlig sol og masser af vadefugle.  Da hans far begår selvmord - læs selv den bevægende historie - bliver Jonas selv byens politimand. Det går godt om dagen, han gemmer sig og landsbyen bærer over, men ”natten er mørk og lang, den berøver os forstanden - og sommetider er verden ikke et rart sted at være. ”

Dette er bare et par af de forunderlige fortællinger. Snyd ikke dig selv for de andre!

Jón Kalman Stefánsson, f. 1963, har udgivet ti bøger.  Nomineret til Nordisk Råds litteraturpris tre gange, senest i 2007 for romanen Sommerlys, og så kommer natten.

Absolut en meget værdig kandidat til Nordisk Råds Litteraturpris 2009.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.