Til deres dages ende af Graham Swift

Oprettet: 03.10.2005 - 12:05

Bog: "Til deres dages ende" af Graham Swift

Bogens forside

Efter et mislykket selvmordsforsøg begynder en falleret akademiker at fundere over livet og døden og nedfælder sine tanker i to sideløbende historier, sin egen og en forlængst afdød forfaders.

Forfatter: 
Graham Swift
Udgivet: 
1992
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
265
Lån bogen - Køb bogen

”Jeg bør nok advare Dem om, at dette er en død mands overvejelser.” – Efter denne start er læseren klar til en bevægende og vittig historie om livets og dødens omveje.

Anbefalet af bibliotekar Eva Lodal, Allerød Bibliotek

Et mislykket selvmordsforsøg betyder, at vor mand teknisk set er i live, i hvert tilfælde nok til at fortælle sin usædvanlige livshistorie direkte til læseren - med spring i tid og sted og med en særlig forbindelse til en tip-oldefar, hvis efterladte papirer handler om at følge sin overbevisning i en tid, hvor troen på darwinisme og troen på Guds skaberværk måtte komme på kollisionskurs.

En anden væsentlig figur er Hamlet; nærliggende, når man er lektor i Cambridge med livslang passion for smukke vers og Shakespeares dramaer. Foruden Hamlet er der jo Claudius, som slog Hamlets far ihjel og giftede sig med hans mor; rigeligt til at gøre aktørerne sindssyge eller tage livet af dem. Men ude i verden ser sandheden måske anderledes ud, og en stedfar kan spille en tvetydig rolle uden at være skyld i nogens død.

Først og sidst handler det dog om en smuk, selvfølgelig kærlighed i et langt ægteskab og om at leve lykkeligt til sine dages ende. Men nogle ville selv vælge deres dages ende – og kan man begå selvmord af kærlighed?

Lektor Unwin beskriver sig selv som en halvgammel, tredjerangs forsker, en platfodet, tvær bogorm, en trist enspænder – men læseren fornemmer, at der inde bag den britiske, brune cardigan gemmer sig en sympatisk og tilpas knudret mand med store følelser, som ikke kan se, hvorfor livet egentlig skal gå videre efter et ubærligt tab.

Derudover en mand med en veludviklet sans for livets absurditeter og dårskaber; ikke mindst universitetslivet spiddes elegant, og erindringerne om nogle omvæltende barndomsår fortælles med et underspillet lune. I det hele taget kan Swift meget med sproget, kan skabe billeder og situationer, som er med til at give læseren en oplevelse af en rigtig god og vedkommende bog.

Oversat fra engelsk af Jan Hansen efter 'Ever after'. Samleren, 1992. 265 sider.

Og glem ikke Swifts betagende roman ’Vandlandet’ om en anden halvgammel knark i det forunderlige østengelske marskland.

Læs også Litteratursidens anbefaling af  Graham Swift: ’Sidste omgang’.  

Læs mere om Graham Swift på contemporarywriters.com

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.