Transfervindue af Maria Gerhardt

Oprettet: 17.03.2017 - 19:48

Bog: "Transfervindue - fortællinger om de raskes fejl" af Maria Gerhardt

Bogens forside

Transfervindue er en utopisk fremstilling af Nordsjælland som et stort luksuriøst hospice. Alle går i hvidt. New age-nonner dyrker medicinsk cannabis på stranden.

Forfatter: 
Maria Gerhardt
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Politikens Forlag
Sidetal: 
90
Lån bogen - Køb bogen

En stærk roman om at leve livet, mens tid er og sige farvel til det, før man er klar. Maria Gerhardts roman er hurtigt læst, men svær at glemme.

I 'Tran$fervindue' er Nordsjælland blevet omdannet til et gigantisk luksuriøst hospiceområde for uhelbredeligt syge voksne.  Romanens kvindelige fortæller er beboer på hospicet. Hun hedder Maria og er forfatter. Hun får dagene til gå sammen med vennen Mikkel. De vinterbader, snakker om livet og om,  hvordan de gerne vil dø og griner af de raskes bekymringer. Maria og Mikkel betragter de raske på afstand. Opholdet på hospicet fremstår ubekymret og næsten lykkeligt. For på hospicet kan de syge være i fred for de raske. Maria og Mikkel kan være terminalt syge uden hele tiden at se deres familie være kede af det. På den måde er opholdet på hospicet et transfervindue mellem det jordiske hverdagsliv og den næste dimension - døden.

I romanen brydes beskrivelserne af livet på hospicet af erindringer fra Marias gamle liv med en almindelig hverdag med barn og kone. Her kommer sygdommen og dens mange bivirkninger til at fylde mere og mere. Håbet om at blive rask svinder, og Maria distancerer sig, efterhånden som afmagten og sygdommen tager over. 

Romanens erindringsspor gør det svært for læseren at skelne den fiktive Maria fra forfatteren Maria Gerhardt. Forfatteren Maria Gerhardt var meget åben om sin uhelbredelige kræftsygdom og familiesituation som lesbisk, gift med Rosa og med en lille søn. Teksterne har en kraft og en intensitet, der går lige i maven og hjertekulen og får tårerne til at trille. Men romanens styrke er, at fortælleren – Maria – ikke ønsker at blive ynket i forhold til sin sygdom. Snarere er romanen et langt skrift om at leve livet, mens tid er.  Romanens Maria ønsker brændende at leve,  men er tvunget til at skulle sige farvel.

Maria Gerhardt nåede lige at opleve udgivelsen og modtagelsen af 'Tran$fervindue', inden hun slap taget i livet og begav sig videre: ”om på den anden side. The place that scares you. Til planeternes milde, syngende støj.” (s. 88). Heldigvis lever hendes ord videre.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.