Vanviddets dybder

Oprettet: 19.06.2017 - 10:18

Bog: "Vanviddets dybder" af Maria Kjær-Madsen

Bogens forside

Den tidligere journalist, politibetjenten Luna, har en krise med sin kæreste, journalisten Janus, og samtidig skyller en død kvinde op på land.

Forfatter: 
Maria Kjær-Madsen
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Valeta
Sidetal: 
367
Lån bogen - Køb bogen

www.findalskrimiside.dk

Marie Kjær-Madsens ”Vanviddets dybder” er nr. 3 i serien om Luna Koch, som i de første to bøger var journalist med Fynske Medier og nu er i er i færd med at uddanne sig til politibetjent.
Maria Kjær-Madsen evner på bedste vis at flette elementer fra forskellige genrer sammen til en yderst velskrevet og spændende krimi fra skønne Sydfyn.

Politiromanen:
Liget af en kvinde viklet ind i et fiskenet dukker op ved et fiskerleje på idylliske Tåsinge. Det viser sig, at hun er blevet dræbt.
Luna Kock er i praktik hos Beredskabet ved Fyns Politi. Her involveres hun på dramatisk vis i efterforskningen, som udvikler sig til jagten på en seriemorder.
Maria Kjær-Madsen beskriver fint, hvordan en politiefterforskning overordnet set foregår. Hun har styr på, hvad der er sket i forbindelse med Politireformen fra 2007, så hun bruger betegnelserne ”Afdelingen for personfarlig kriminalitet” og ”Beredskabet” og ikke som nogle forfattere, der stadig skriver om ”Kriminalpolitiet” og ”Ordenspolitiet”.
De involverede politifolk med den ældre politiassistent Thomas Jepsen i spidsen beskrives fint.
Luna har stadig journalistblod i årerne og går også sine egne veje. Her synes jeg dog, at hun kommer ud for begivenheder, hvor ”hånden passer lidt for ind i handsken”.
Jeg mangler også en helt tilbundsgående forklaring på dele af opklaringsarbejdet.

Thrilleren:
Som handlingen skrider frem udvikler den sig til noget spændende, som man kender fra thrillergenren. Fx en uhyggelig mandsperson med en slående lighed med Klokkeren fra Notre Dame. Ensomt beliggende hus. Et mennesketomt hus med minder. Bortførelse. Mystiske breve og symbolske malerier m.m.
Her er tale om spændende læsning, hvor Lunas ageren spiller en væsentlig rolle.
Parforholdsromanen:
Luna og journalistkæresten Janus, har problemer med samlivet efter at Luna er begyndt sin uddannelse som politibetjent. Luna føler ubehag ved at være økonomisk afhængig af Janus, noget som er hende inderligt imod. Tingene går mere eller mindre i hårknude. Luna er bestemt ikke altid sød over for Janus.
Lunas og Janus’ turbulente parforhold, og hvad deraf følger er fint beskrevet, men fylder temmelig meget i bogen. Nok også for meget efter min smag, men de, der holder af at læse om problemer med kærligheden får god læsning.
I øvrigt er parforholdsproblemerne den katalysator, der sætter thriller-delen af bogen i gang.

Kærlighedsromanen:
I ”Vanviddets dybder” indgår med jævne mellemrum nogle breve som en ung pige skriver til sin elskede Vincent. Det er breve, som starter med at rumme håb, men som siden rummer dyb fortvivlelse.
Det kan nok ikke undre, at brevene kommer til at spille en rolle i krimiintrigen.

Skønne Sydfyn er ikke det sted, hvor de fleste krimier foregår, men for mig er det utrolig dejligt, at krimier også foregår andre steder end i København. Marie Kjær-Madsen autentiske beskrivelser af steder – fx Svendborg og omegn samt Strynø – gør bogen dejligt nærværende.
Til slut skal forfatteren i den grad roses for, at hun først i bogen har skrevet en oversigt over bogens personer. Det er noget, jeg savner i næsten alle de krimier, jeg læser og anmelder.
Det vil være helt oplagt, at Maria Kjær-Madsen skriver en efterfølger til ”Vanviddets dybder”. Det håber jeg, for jeg vil meget gerne høre mere om Lunas kommende karriere inden for politiet.

4 krimihjerter af 5

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.