WUWU & CO. – EN MAGISK BILLEDBOG

Oprettet: 19.06.2017 - 03:11

Bog: "Wuwu & co" af Merete Pryds Helle

Bogens forside

Merete Pryds Helle er forfatteren bag Wuwu og co, der er en såkaldt step in-bog, der åbner et magisk vindue ind til sød fortælling, hvor du selv skal interagere fysisk med enheden. F.eks.

Forfatter: 
Merete Pryds Helle
Forfatter: 
Kamila Slocinska
Forfatter: 
Tim Garbos
Forfatter: 
Aksel Køie
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Step in books
Lån bogen - Køb bogen

Interaktivt eventyr om venskaber blander læsning med fysisk aktivitet.

Af Martin Campostrini

Wuwu og Co. vakte begejstring straks efter udgivelsen i november 2014. Litteratur-appen, der er rettet mod mindre børn, er det første eksempel på et stykke digital litteratur, der er blevet anmeldt i de danske dagblade på linje med forfatterens trykte bøger.  De positive anmeldelser er et vidnesbyrd om at læsning på ipad’en er blevet mainstream, samtidig med at der er en hunger efter at finde kvalitet til børnenes intensive brug af skærmdimser. I 2016 vandt appen en af de vigtigste priser for digital litteratur – BolognaRagazzi Digital Award.

Ved siden af sit arbejde som romanforfatter er Merete Pryds Helle en pioner inden for dansk digital litteratur. I 90'erne var hun forfatter til det succesfulde computerspil Giften. I dette årtusinde har hun været først til at introducere os til SMSromaner, iPad-romanen Begravelsen (2011) og en elektronisk kalender roman (Mikkels mareridt, 2014).

Wuwu & Co. fungerer på den måde, at når iPad’en ligger ned, kan du læse eller høre historien om Wuwu og hendes venner, men når du løfter iPad’en op, bliver den et vindue ind til en tredimensionel fiktionsverden.
Det er den koldeste vinter i to tusind år” er det tilbagevendende refræn, der bringer os ind i eventyrets verden. Kulden skaber problemer for fortællingens fabeldyr, der introduceres i hver deres tekstafsnit. Hvert afsnit fortæller om et problem, som brugeren efterfølgende skal hjælpe med at løse i den flotte interaktive del af appen. Sproget er simpelt og ubemærkelsesværdigt, men lægger godt op til de mere sprudlende interaktive dele af historien. Her skal du bruge iPad’en på forskellig vis: ryste den for at få sneen ned fra træet; råbe i iPad’ens mikrofon for at vække Gregers’ søskende; eller finde en gul farve med iPad’ens kamera for at tænde lygterne i den mørke vinternat.

Det centrale greb i app’en er læserens vekslen mellem henholdsvis at lægge iPad’en ned for at lytte og tage den op for at engagere sig aktivt i fortællingen. Skiftet i hvordan man holder på iPad’en markerer også et skift i mental tilstand. Når bogen er nede er læseren tavs, rolig, reflekterende og indadvendt. Når ipad’en modsat holdes op, så træder man ind i en legende tilstand – man bevæger sig, taler, er udadvendt og højlydt engageret. Når man er i den legende tilstand er fysisk aktivitet nødvendig for at interagere med appens univers, hvilket skaber en overraskende relation mellem appens fiktive rum og det fysiske rum man faktisk befinder sig i.

Skiftet mellem de to tilstande er en måde at undgå ”farerne” ved interaktive fortællinger: enten er læseren for passiv – og appen kunne lige så godt have været en rigtig bog (det gælder såkaldte ”pageflippers”) – eller læseren bliver en gamer og den litterære oplevelse går tabt (det gælder for computerspil). 

Med sin opfindsomme brug af iPad’ens virkemidler placerer Wuwu & Co. læseren i et spændingsfelt mellem skriftens indre forestillingsverden og animationens grafiske og visuelle verden. Med de opgaver som stilles undervejs i historien, hvor lyde og farver i den fysiske verden spiller ind i eventyrverdenen, bliver læseren udfordret til at skærpe bevidstheden om forholdet mellem skærmens og verdens virkelighed.

 

Til bibliotekaren: App’en er oplagt til iPad’en i børneafdelingen eller til en alternativ booktalk for børn. En god anbefaling til forældre der mangler originalt indhold til deres mindre børns iPad. Aldersgruppe ifølge udgiveren er 6-8 år.

Wuwu & co er skabt af forfatter Merete Pryds Helle, illustrator Kamila Slocinska, interaktiondesigner Tim Garbos og producer Aksel Køie. Publiceret af Step In Books. Første version 2014. 49 kr. i iTunes.

iTunes: https://itunes.apple.com/dk/app/wuwu-co./id932525693?mt=8

 

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.