#stopvoldmodbørn

Oprettet: 15.11.2016 - 15:26
#stopvoldmodbørn

Stop Vold mod Børn – Brønderslev Bibliotek vil gøre en forskel.

 

”…Jeg sad på min seng, og kiggede gennem den lille sprække som var der, eftersom vores dør stod på klem. Der kunne jeg se min mor sidde på min 11 årlige søster, og slå hende”. – N, til Børnetelefonen, Brevkassen

 

Siden 1997 har det været forbudt for forældre at slå deres børn. Alligevel sker det alt for ofte og vold mod børn i hjemmet er udbredt. Ifølge en rapport fra Socialforskningsinstituttet har hvert sjette barn i 8. klasse oplevet vold i hjemmet, i løbet af det seneste år. Derfor sætter Brønderslev bibliotek fokus på vold mod børn i uge 46 og 47.

 

”Vi vil gerne sætte fokus på, hvad vold mod børn indebærer og hvilket ansvar voksne har overfor børn og unge. For vi har et ansvar for, at passe på vores børn og unge og vi vil i disse uger sætte fokus på både fakta om vold mod børn i Danmark, men også om hvordan psykisk vold defineres, da det også har en stor negativ effekt på børnene og på deres voksenliv.”, siger Annika Leonora Dziemieszka fra Brønderslev Bibliotek.

 

Sådan lyder noget af pressemeddelelsen fra Brønderslev Bibliotek. Kampagnen er sat i gang på 38 forskellige folkebiblioteker, samt DR, Børns Vilkår, børnetelefonen m.fl. Selv om Brønderslev Bibliotek står på den anden ende, med implementering af det nye bibliotekssystem Cicero, så er biblioteket klar med en lille udstilling.

Udstillingen er placeret ved indgangspartiet og er noget af det første og det sidste brugerne ser. Udstillingen er simpelt bygget op med plakater der beskriver fakta om fysisk -og psykisk vold. Samtidig er listen fra Børns vilkår om vold mod børn i 2015, taget i brug. Derudover kan brugerne selv give udtryk for hvad de mener der er psykisk vold og almindelig opdragelse. Denne form for brugerindragelse har jeg valgt, da der i dag er meget fokus på hvordan man opdrager børn og hvornår der er tale om at udsætte børn for psykisk vold. Samtidig har undersøgelser vist at psykisk vold er lige så skadeligt som fysisk vold, men ofte kan man ikke se på et barn at det er udsat. Derfor har jeg valgt denne vinkel på kampagnen. 

Selve udsmykningen er også enkel, med bamser der er klippet op, gammelt slidt legetøj og bodystokkings der er klippet og revet i stykker. Udsmykningen er fundet i en genbrugsbutik til billige penge. 

Derudover har jeg valgt et udpluk af litteratur. Hvor man kan se en anmeldelse herinde af ungdomsbogen Dyt båt coconut af Glenn Ringtved.

Anmeldelsen kan læses her: http://www.litteratursiden.dk/anmeldelser/hemmelighederne-der-skal-fortaelles

 

Mange spørger mig om det nytter noget at være med i sådan en kampagne. Men med alt andet form for tabu, så skal man starte et sted og turde snakke om det og tage emnet alvorligt. Og jeg er glad for, som fagperson og som en voksen der selv har været udsat for psykisk -og fysisk vold som ung, at der kommer fokus på hvad rigtig mange børn og unge går og kæmper med i dag. For det har konsekvenser ikke at gøre noget - selv ind i ens voksenliv.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

  • lisesørensen

    tor, 22/06/2017 - 14:59

    Det er så forfærdeligt, at det stadig sker i dag! Det stakkels barn kan jo udvikle angst. Jeg håber, barnet er blevet anbragt på et godt og trygt opholdssted. Jeg ved i hvert fald, at www.nbu-center.dk tager sig af udsatte børn og unge