Nøgenoplæsning med Morten Ramsland

Oprettet: 13.04.2017 - 11:00

På Ordkraft Festival sidste weekend læste Morten Ramsland nøgen op af romanen Æg. Publikum var også nøgne og sad i en mobil sauna udenfor Nordkraft i Aalborg.

Som I sikkert ved, så skal man jo helst prøve én ny ting hver dag. I lørdags var det nye for mig at jeg, som festivalarrangør, var deltager i nøgenoplæsningen med Morten Ramsland. En del at temaet på festivalen var at afsøge grænserne for "det naturlige", og jeg fik den idé at lave en nøgenoplæsning ud fra devisen: Hvad er mere naturligt end at vise os som Gud eller Darwin har skabt os.

Derfor havde vi lejet en mobil sauna på en stor trailer og kl. 13 i lørdags stod 10 forventningsfulde deltagere og en meget modig Morten Ramsland udenfor døren til saunaen. Jeg ankom i sidste øjeblik og fortalte lidt om hvad baggrunden for denne event var. At vi nu skulle ind og undersøge, om det var muligt at blive endnu mere berørt og tæt på det Morten Ramlands ville læse op fordi vi alle sammen var nøgne - eller om det simpelthen bare ville være for mærkeligt det hele og derfor skabe afstand til ordene. Vi gik vi alle sammen ind i saunaen, afklædte os og satte os på de fine små grønne håndklæder der var lagt ud på bænkene. 75 grader, og så kom Morten ind kun iført sin fantastisk fabulerende bog Æg og læste op fra den i 20 minutter.

Da oplæsningen var slut svedte alle tran og vi klappede af den modige og seje forfatter. Hvordan var det så? Jeg synes ikke oplæsningen kom tættere på eller blev oplevet mere intenst. Jeg synes heller ikke det var for mærkeligt. Det var nærmest fuldstændigt som om det var en ganske almindelig oplæsning, til trods for at vi 20 minutter tidligere aldrig havde mødt hinanden og lige havde siddet nøgne og hørt en nøgen forfatter læse op ... mystisk.

Alle deltagere gik efterfølgende ind og drak kaffe og snakkede sammen i en times tid - så noget havde nøgenoplæsningen i hvert fald afstedkommet. Nemlig det at vi lynhurtigt var kommet tæt på hinanden som mennesker, som om vi havde hoppet en hel masse indledende trin over i det at lære hinanden at kende, og det er jo fantastisk i sig selv! Vi var vidt forskellige og dog så ens. Tilbage står resultatet af det som nøgenoplæsningen var sat i verden for at undersøge - om ordene kom mere ind under huden eller om nøgenheden skabte afstand - og udfaldet blev noget helt uventet tredje: Det der med at være nøgen er ikke så vildt, faktisk nærmest helt almindeligt, no big deal, I skulle faktisk prøve det. Det var en god dag på Ordkraft Festival!

Og hvad skete der så ellers på festivalen kunne du med rette spørge. Der var Merete Pryds Helle, der var Lars Skinnebach, der var Former World Champion i Poetry Slam Harry Baker. Og Danmarks bedste mikroforlag Kronstork, Korridor, Escho, Virkelig og Sidste Århundrede var der også en plads til. Så havde jeg en forrygende snak med Josefine Klougart over en kop kaffe, hvor hun lovede at hun ville gå hjem og se Science Fiction filmen Arrival - alt imens Leif Davidsen gav den gas om Trump og Putin på scenen ved siden af. På 3 dage udfoldede 45 forfattere og en række kunstnere årets tema "Natur" på Ordkraft Festival på smukkeste og mest foruroligende vis. Alt i alt en masse givende litteraturoplevelser, med og uden tøj.