Annemette Kure Andersen

Annemette Kure Andersen er født 1962 i Ribe, hvor hun blev student fra Ribe Katedralskole i 1981.
Herefter læste hun dansk og italiensk ved Aarhus Universitet, ligesom det også blev til studier i moderne italiensk litteratur ved Universitet i Siena 1985-1986.
I 1990 blev hun cand. mag. med speciale i ny italiensk lyrik. Annemette Kure Andersen debuterede som lyriker i tidsskriftet ”Hvedekorn” i 1990 og fik udgivet sin første digtsamling ”Dicentra spectabilis” på Borgens Forlag i 1991.
Efterfølgende har hun udgivet fem digtsamlinger senest ”Dokument” i 2001 og en oversættelse ”Glæde ved skibbrud og andre digte” et udvalg af den italienske digter Giuseppe Ungarettis samlede lyriske værk.

Hun har bidraget til danske tidsskrifter, antologier og aviser med digte, oversættelser, artikler, anmeldelser og interviews. Hun har medvirket i radioudsendelser og har bidrag i forskellige udenlandske aviser og litterære magasiner. Større og mindre udvalg af Annemette Kure Andersens digte er i denne forbindelse blevet oversat til 8 sprog. Hun har desuden deltaget i filmen ”Digter” om yngre danske digtere ved Claus Bohm og Neal Ashley Conrad, ligesom hun også har medvirket i dokumentarprogrammet ”En dansklærers drøm” ved Theis Molin vist i DR 2 og DR 1. Hun har bidraget til Cd’en ”Ten Danish Poets”.
Annemette Kure Andersen deltaget i oplæsningsarrangementer og internationale poesi- og kulturfestivaler i indland og udland bl.a. Norge, USA og Estland. I perioden 1996-2002 har hun været redaktør af ”Hvedekorn”. Hun har et virke som foredragsholder og forlagskonsulent.

Oprindelig publiceret Forfatternet Allerød - 20. juni 2000  

Debut: 
1990
Land: 
Danmark
Bøger
Læs forfatteren

Digt fra "Territorium" i "Fraktur"
IX
I de hullede såler
på mine sko samler jeg
små stykker grus
ved hvert skridt jeg
tager skraber stenene
mod asfalten

Snørebåndene er knækkede
syningerne er gået op
jeg må erkende at jeg er
ude af stand til at fælde så
meget som en eneste tåre
over mit liv som jeg hver
dag smider bort men at jeg
med smerte må kassere
de slidte sko  

Inspiration

Min yndlingslæsning kan beskrives meget kort og præcist med et ord: poesi. Jeg har altid læst meget litteratur - romaner, noveller og især digte. At min læsning nok efterhånden hovedsagelig er blevet koncentreret omkring lyrik skyldes det faktum, at jeg holder af digtets evne til i en fortættet form at sætte billeder på livet og verden. Ja, faktisk kan man sige, at jeg har en sand lidenskab for at læse digte i sådan en grad, at denne beskæftigelse er sammenfaldende med min fritidsinteresse. Kedeligt? Nej, på ingen måde, for mødet med ethvert digt åbner jo op for nye oplevelser og indsigter.
Der findes så umådeligt mange gode digtere, at det er meget svært at vælge enkelte ud på bekostning af andre. Når jeg nu ser mig nødsaget til at gøre det alligevel, vil jeg her fremhæve et par af delyrikere, som jeg igennem årene er blevet ved med at vende tilbage til. Eller sagt på en anden vis: som jeg har læst igen og igen. Det drejer sig om de danske digtere Sophus Claussen, Henrik Nordbrandt og Niels Frank. Hvis jeg også skal nævne nogle udenlandske lyrikere må det blive Eugenio Montale, Rainer Maria Rilke og Edith Södergran. disse digtere er naturligvis blot fire ud af en stor mængde, listen kunne være meget længere. Når jeg vælger netop disse fire lyrikere, skyldes det, at de har haft betydning for mit eget forfatterskab dvs. de tanker jeg har gjort mig om digtningen og den måde, som jeg selv skriver på.  

Se også

  • Artikel: Små afvigelser

    Digteren Annemette Kure Andersen debuterer som prosaforfatter med en novellesamling om de stille eksistenser. Vi har mødt hende til en snak om skæbnemotiv, inspiration og lyrik contra prosa.