Christian Jungersen

Christian Jungersen er vokset op i Humlebæk ved kunstmuseet Louisiana i Nordsjælland. Han er cand. comm. fra RUC. Før sin debut som forfatter underviste han bl.a. i filmvidenskab på Folkeuniversitetet i København. Han var også reklametekstforfatter, manuskriptkonsulent og forfatter til tv.

De seneste otte år har han boet i USA, Irland, Danmark og Malta.

Christian Jungersen har skrevet tre romaner: Krat (1999), Undtagelsen (2004), og Du forsvinder (2012)

Krat (1999, 430 sider) beskriver et venskab mellem to mænd, fra de vokser op som slyngvenner i 1920’ernes danske overklasse i Hellerup, til de næsten 70 år senere som pensionister med rollator og pacemaker er lige så optagede af hinanden, men nu som dødelige uvenner.

I anmeldelserne blev romanen især rost for sin dybt indfølte beskrivelse af både mandevenskabet og af alderdommen. Den blev desuden kaldt en psykologisk thriller, fordi det kun gradvist afsløres, hvad der har skilt de to ad. Krat vandt Debutantprisen i 1999, den blev indstillet til Weekendavisens litteraturpris, og den lå på bestsellerlisten i tre måneder. Da Jungersen i 2000 modtog Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat, var det første gang i 20 år, at legatet blev givet til en romandebutant.

Undtagelsen (2004, 620 sider) beskriver fire kvinder, der arbejder på det samme lille kontor. Kontoret hedder Dansk center for information om folkedrab, og samtidig med at de på kontoret mobber hinanden, udsættes de for fare af de massemordere, som det er deres arbejde at skrive om.

Undtagelsen lå på den danske bestsellerliste 18 måneder i træk fra oktober 2004. Den vandt P2 Romanprisen og De Gyldne Laurbær. Den er udkommet i 18 lande og blev nomineret til priser England, Frankrig, Sverige og Irland. Romanen var ‘Editor’s Choice’ både i New York Times og på Amazon.com.

Undtagelsen blev placeret på andenpladsen da læserne af Jyllands-Posten i 2009 stemte om den bedste danske roman fra de seneste 25 år, og på førstepladsen, da læserne af Berlingske Tidende året efter stemte om den bedste danske roman fra de seneste ti år.

Du forsvinder (udkom i marts 2012, 460 sider) beskriver et ægtepar, hvor manden bliver personlighedsforandret efter en hjerneskade. Da han desuden anklages for et bedrageri, bliver det filosofiske spørgsmål om menneskets fri vilje centralt. Var det ham selv, der begik forbrydelsen, eller var det kemien i hans hjerne? Og er vi alle ikke kun kemien i vores hjerne? Hvordan kan vi så være ansvarlige for vores handlinger?

Du forsvinder er usædvanlig ved at, der mellem hvert kapitel er indsat et eller flere store farvefotografier. Fotografierne forestiller personernes vielsesattest, husannonce, deres kærlighedsbreve og andet fra handlingen. Og de viser opslag i fiktive fagbøger om hjerneforskning og filosofi.

Fagbogsteksterne er skrevet af Christian Jungersen selv. Layoutet er blevet til i et samarbejde mellem forfatteren og den New Yorkbaserede, danske grafiker Poul Lange.

 

Debut: 
1999
Land: 
Danmark
Links
Bøger
 • Bog: "Du forsvinder" af Christian Jungersen

  Bogens forside

  Mias mand, privatskolelederen Frederik, får konstateret en hjernesvulst og ændrer fuldstændigt personlighed - Da det viser sig, at han har bedraget skolen for millioner, går Mia ind i kampen f

  Forfatter: 
  Christian Jungersen
  Udgivet: 
  2012
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  464
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Undtagelsen" af Christian Jungersen

  Bogens forside

  På Dansk Center for Information om Folkedrab modtager de to ansatte Iben og Malene dødstrusler, der sætter samarbejdet på centeret i relief og afslører et morads af intriger, mobning og ondskab

  Forfatter: 
  Christian Jungersen
  Udgivet: 
  2006
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  620
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Krat" af Christian Jungersen

  Bogens forside

  Efter en hjerteoperation tænker 82-årige Poul Martin tilbage på ungdommens venskab med Eduard. Noget gik forfærdelig galt, og Poul Martins sidste ønske er at møde vennen én gang til.

  Forfatter: 
  Christian Jungersen
  Udgivet: 
  1999
  Forlag: 
  Centrum
  Sidetal: 
  430
  Lån bogen - Køb bogen
Læs forfatteren

Iben bliver som den eneste hængende på kontoret til efter syv. Ved ottetiden slæber hun to store Føtex-poser ind i sin lejlighed. De er proppet med ris, honning, toiletpapir, tre pakker økologisk knækbrød på tilbud, yoghurt og grøntsager.
Selvom hun er registreret på posthuset med sit ‘Ingen reklamer. Tak’-skilt, flyder den sædvanlige dynge tryksager på gulvet bag døren. Hun rydder den over i stakken med aviser. Så lægger hun lidt grøntsager med olivenolie, krydderier og i dag en frossen torskefirkant i mikrobølgeovnen. Endnu har hun ikke gjort så meget ved sin lejlighed. Væg­gene er hvide som da hun flyttede ind. De få møbler hun har, er arvede eller købt brugt.
Ovnen brummer mens hun ser på sin telefonsvarer – ingen meddelelser – og efter at ovnen har givet sit lille klemt, tjekker hun sin mail.
Kun én besked: Der står:     YOU, IBEN HOJGAARD, ARE FOR YOUR ACTIONS RECOGNIZED AS:

‘SELF-RIGHTEOUS AMONG THE HUMANS’

IT IS THEREFORE MY PRIVILEGE AND MY JOY TO BRING YOU DEATH.

NOW   Hvad er det? Hun bøjer sig frem og læser igen. Uden at tænke det ved hun allerede at hun ikke skal røre ved noget.
Det skal vel forstås som en mordtrussel? Stadig rører hun ikke ved noget. Bevæger sig dårligt nok.
Man hører jo om mange journalister der får mails fra nynazistiske teenagere og den slags. Det kan være det hun har fået.
Hun læser afsenderen: revenge_is_­near@hot­mail.­com. Alt er sta­vet på fejlfrit engelsk. Danske nynazister skriver ikke sådan. Og udtryk­ket ‘Self-Righteous Among the Humans’ er et ordspil på det israelske holocaustmuseums største hæders­bevisning ‘Righteous Among the Nations’. Mailen er helt sikkert skrevet af et voksent menneske der kender til folke­drab – og sikkert ikke en dansker.
Hendes første reaktion er ren sorg og ikke andet. Hun mærker sit ansigt gå i opløsning ligesom musklerne i hendes krop. Hun er tæt på bare sætte sig ned og give op. 

Se også