Iben Mondrup

Iben Mondrup

Iben Mondrup er født i 1969 i Danmark og er opvokset på Grønland. Hun blev i 2003 uddannet billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Mondrup debutterede i 2009 med romanen 'Ved slusen', der er udgivet på det grønlandske forlag Milik. 

Godhavn (2014) er Mondrups gennembrudsroman og vandt DR Romanprisen i 2015. 'Godhavn' er en følsom og sansemættet fortælling om en dansk udflytterfamilies hverdag i Vestgrønland set gennem børns øjne. En hverdag Mondrup har intimt kendskab til gennem sin egen opvækst i selvsamme by. Hun beskriver, hvordan det var at vende tilbage til byen og dermed sin egen barndom gennem litteraturen i artiklen Min roman har givet mig en større barndom. Historien fortælles på skift af familiens tre børn: Hilde, Knut og Bjørk og strækker sig over et års tid. Udgangspunktet er børnenes hverdag på Grønland, og man skal dermed lede længe efter store dramatiske udsving. Romanens skønhed og dybsindighed skal derimod findes i børnenes indre refleksioner og følelsesliv, da deres hverdag er begrænset geografisk og til få udvalgte mennesker. Læs en analyse af værket, og bliv klogere på Mondrups tematiseringer og underfulde sprog i denne smukke, men barske roman.

Karensminde fra 2016 er et familedrama i samme tråd som 'Godhavn', hvor fortællingen udpensles gennem familiens fem forskellige medlemmer: Hilde, Knut, Bjørk og forældrene Karen og Jens - alle introduceret i 'Godhavn'. Karen og Jens er flyttet fra Grønland til Møn for at være tættere på deres børn og børnebørn og for at åbne en bed&breakfast. Drømmen braser dog, da Jens falder ned fra en stige og kommer slemt til skade. Flytningen til Danmark vækker en masse minder hos alle i familien, og disse familiehistorier belyses på godt og ondt fra alle sider gennem fortællestrategien, der inkorporerer de forkellige fortællerstemmer. Vores anmelder skriver:"'Karensminde' er en både smuk og uafrystelig bog, der vikler læseren ind i de stærke bånd, som binder en familie sammen. Og det er næppe kun mig, som er fristet til at genlæse 'Godhavn' og atter se familien med nye øjne".

Store Malene fra 2013 er den anden bog i rækken om kunstneren Justine. I 'Store Malene' er hun rejst til Grønland for at finde inspiration til sit næste store kunstprojekt. I Nuuk finder hun et billede af en meget smuk, nøgen mand, som hun bliver helt optaget af. Da hun endelig møder manden eskalerer hendes besættelse, og man begynder som læser at stille spørgsmål til hendes mentale sundhed. Samtidig indlader hun sig på et venskab med det usympatiske par Mette og Jesper, hvis sære indfald hun finder sig i af ren ensomhed. 'Store Malene' er navnet på det største bjerg i Nuuk og tematiserer kunstneren, det seksuelle begær og det menneskelige følelsesliv gennem et skarpt, barskt, men smukt sprog.

En to tre - Justine udgivet i 2012 handler om kunstneren Justine, der efter at have mistet alle sine værker i en brand samt efter ophøret af et længere forhold står tilbage med kun sig selv og sin kunst. Romanen foregår over en kort periode i kunstnermiljøet i København, hvor konkurrencen om de gode ideer og de lige så gode salg er nådesløs.

Mondrups brug af Grønland som et litterært virkemiddel begynder allerede med debutroman Ved slusen fra 2009. Solveig må flytte fra Østerbro til en husbåd på Amager efter hendes partner, Verner, omkommer på en felttur til Grønland. Hun får dog hjælp i sorgen af den gamle studiekammerat, Olav, der ligesom Solveig kæmper med personlige problemer, der står i vejen for lykken. 

Foto: Isak Hoffmeyer

Debut: 
2009
Land: 
Danmark
Bøger
 • Bog: "Karensminde " af Iben Mondrup

  Bogens forside

  Det er sommer på Møn og Bjørk er på besøg hos sine forældre, Karen og Jens, der for nyligt er flyttet fra Grønland for at kunne være mere sammen med deres tre børn og børnebørnene.

  Forfatter: 
  Iben Mondrup
  Udgivet: 
  2016
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  312
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Godhavn" af Iben Mondrup

  Bogens forside

  Tre danske søskende vokser op i Grønland i 1970'erne. Venskaber og naturen betyder meget for dem, og efterhånden også det andet køn.

  Forfatter: 
  Iben Mondrup
  Udgivet: 
  2014
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  263
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Store Malene" af Iben Mondrup

  Bogens forside

  Performancekunstneren Justine tager til Grønland for at finde inspiration til sit næste kunstprojekt.

  Forfatter: 
  Iben Mondrup
  Udgivet: 
  2013
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  159
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "En to tre - Justine" af Iben Mondrup

  Bogens forside

  Den kvindelige kunstner Justine mister sin kæreste og sit udstillingsmateriale, og hendes liv ændres radikalt - Måske er der en sammenhæng i begivenhederne, måske er der begået et mord?

  Forfatter: 
  Iben Mondrup
  Udgivet: 
  2012
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  227
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Ved slusen" af Iben Mondrup

  Bogens forside

  Solvej er 31, da hendes noget ældre kæreste Verner omkommer under en ekspedition i Grønland - Solvej flytter ned i en husbåd, hvor hun først vegeterer og sidenhen ved vennen Olav og hans besvæ

  Forfatter: 
  Iben Mondrup
  Udgivet: 
  2009
  Forlag: 
  Milik
  Sidetal: 
  268
  Lån bogen - Køb bogen

Se også