Ragnhild Agger

Ragnhild Agger er født 25.1.18 i en landsby i Østjylland. Hendes forældre havde en mindre gård. Der måtte i det daglige arbejdes meget af både forældre og børn for at klare dagen og vejen.Derfor blev der ikke megen tid til det eneste Ragnhild Agger brød sig om, nemlig at læse bøger.Hun fulgte den syvårige folkeskole og havde en dygtig lærer til dansk og regning. Det danske sprog blev nøje lært med grammatik og kommasætning og rigtig stavning. De andre fag var danmarkshistorie, bibelhistorie, geografi og Luthers katekismus, som skulle læres udenad.
Men hangen til læsning var ikke til at udrydde. Ragnhild Agger læste om aftenen og med en lommelygte under dynen til langt ud på natten, og så var det svært at komme op for at malke køer klokken fem.Hun lånte bøger hvor hun kunne, hos en nabo, i landsbyens lille bibliotek; en af brødrene samlede på gode børnebøger. Jules Verne, Carit Etlar, Ingemanns romaner, Dickens og Kipling og mange andre.
Efter konfirmationen kom Ragnhild Agger ud at tjene. I de næste syv år havde hun forskellige pladser, nogle på landet med hvad det medførte af markarbejde og madlavning til en flok karle plus alt andet forefaldende hus- og havearbejde. Et par af pladserne var i provinsbyernes borgerhjem. De sidste to i København, først som kokkepige i et stort villahjem med stuepige og gartnerchauffør, senere som kokkepige i en syvværelses lejlighed ved Langelinie.
Ragnhild Agger blev gift i 1940 og fik to børn. Hun er bosat i Århus.
Læsetrangen blev ikke mindre med årene. Bøger hjembragtes ved faste besøg på biblioteket, gerne historisk oplysende bøger, og gerne engelsk eller russisk litteratur. Sidst i tresserne også gerne bøger om kvindespørgsmål, forholdet mellem kønnene, kvindens stilling i samfundet.
Ragnhild Agger debuterede i 1971 med romanen Pigen, der blev udgivet af Borgens Forlag under pseudonymet Rigmor Hansen; den er senere genudgivet af forlaget Gyldendal under Ragnhild Agger-navnet.

Biografien er udarbejdet af forfatteren og opdateres af redaktionen
Oprindelig publiceret ForfatterNet Århus - 18. maj 1999  

Debut: 
1971
Land: 
Danmark
Bøger
 • Bog: "En forfatters natbog" af Ragnhild Agger

  Bogens forside

  Beretning om forfatteren Ragnhild Aggers kvinde- og kunstnerliv: Om at være kvinde i en tid, hvor man kom ud at tjene som 14-årig og blev tidligt gift, om ægteskabet med børn m.m., samt om den litt

  Forfatter: 
  Ragnhild Agger
  Udgivet: 
  2012
  Forlag: 
  Kvindemuseet i Danmark
  Sidetal: 
  292
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Lyskrydset" af Ragnhild Agger

  Bogens forside

  Natten efter en trafikulykke ligger en kvinde i morfindøs i en hospitalsseng og oplever scener af sit liv, et arbejdsomt og beskedent kvindeliv.

  Forfatter: 
  Ragnhild Agger
  Udgivet: 
  2007
  Forlag: 
  Attika
  Sidetal: 
  154
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Vinden i poplerne" af Ragnhild Agger

  Bogens forside

  Originaludgave: 1992

  Forfatter: 
  Ragnhild Agger
  Udgivet: 
  1992
  Forlag: 
  Lindhardt og Ringhof
  Sidetal: 
  142
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Den halve sol" af Ragnhild Agger

  Bogens forside

  Originaludgave: 1989

  Forfatter: 
  Ragnhild Agger
  Udgivet: 
  1989
  Forlag: 
  Lindhardt og Ringhof
  Sidetal: 
  179
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Tågelandet" af Ragnhild Agger

  Bogens forside

  Originaludgave 1985

  Forfatter: 
  Ragnhild Agger
  Udgivet: 
  1985
  Forlag: 
  Lindhardt og Ringhof
  Sidetal: 
  142
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Parret" af Ragnhild Agger

  Bogens forside

  En hustrus skildring af sit helt almindelige ægteskab under besættelsen af Danmark i 2. verdenskrig

  Forfatter: 
  Ragnhild Agger
  Udgivet: 
  1978
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  204
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Pigen" af Ragnhild Agger

  Bogens forside

  Roman om en piges opvækst på en lille gård i den barske tid i 30rne fra hun er 4 år indtil hun i konfirmationsalderen forlader hjemmet for at blive tjenestepige

  Forfatter: 
  Ragnhild Agger
  Udgivet: 
  1971
  Forlag: 
  Borgen
  Sidetal: 
  119
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Pladser" af Ragnhild Agger

  Bogens forside

  Om en ung piges oplevelser som hushjælp i en række landbo- og byhjem i forskellige sociale miljøer i 30'rnes Danmark. En tilværelse af slid og slæb, og i den sparsomme fritid biograf og dans

  Forfatter: 
  Ragnhild Agger
  Udgivet: 
  1973
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  159
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Dagdigte" af Ragnhild Agger

  Bogens forside

  Originaludgave 1979

  Forfatter: 
  Ragnhild Agger
  Udgivet: 
  1979
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  115
  Lån bogen - Køb bogen
Læs forfatteren

Det varede længe , før hun fik taget sig sammen til at besøge Gitte. Lammet af en blodprop til hjernen kunne Gitte ikke tale, og kun hendes venstre arm kunne løftes en smule.
Hvad var det som holdt hende tilbage ? Den kendsgerning, at hun selv kunne gå omkring, og Gitte ikke kunne ? Hun kom til at tænke på Primo Levi, der ikke kunne forvinde, at han var i live, når hans medfanger i koncentrationslejren var døde.
Endelig en dag tog hun bilen og kørte ud til plejehjemmet. I en stor, lys stue stod Gittes seng ud fra væggen. En seng som kunne slås op og ned efter behov. Dér lå Gitte med sine brune talende øjne.
Hun holdt Gittes hånd i sin. Hvad skulle hun sige ? Hun gav sig til at snakke op, om politik, om bøger hun havde læst, om det dejlige forår, og se, Gitte, jeg har taget liljekonvaller med, og hun holdt buketten med de nikkende blomster hen til ansigtet på puden. Mærk hvor de dufter.
Gittes øjne hvilede uafbrudt på hende.
Så gik hun ud i køkkenet for at finde en vase, godt at have noget at gøre. Nu stiller jeg buketten her på sengebordet, Gitte.
Gitte nikkede og smilede og hviskede ja. Det var som om hun ville sige noget mere, men når hun skulle bruge ordene, smuttede de ned i en sæk.
Endelig kom det, næsten uhørligt: du behøver ikke - . Resten var sort mumleri. Gittes mund bævede.
Hvad behøvede hun ikke, tænkte hun, hvad behøvede hun ikke ? At snakke op på den måde ? At gøre mine til at gå allerede ? Og Gittes øjne, som hun ikke formåede at tyde. Hun blev grebet af en slags panik:
Jeg kommer igen en anden dag, Gitte, snart - .
Hele vejen hen til døren mærkede hun Gittes øjne i ryggen.  

Inspiration

Gennem de forskellige perioder har min alder nok bestemt hvilke bøger jeg gik efter for at søge viden. Tit var det sådan, at en henvisning eller et citat i den ene bog førte den anden med sig.
I de helt unge år ledte jeg efter bøger om seksualitet, og om hvad følelserne mellem kønnene indebar. Senere interesserede det psykologiske spil mellem mennesker mig, hvad får dem til at handle som de gør ? Her kom det historiske aspekt ind : Jeg, som selv havde oplevet den anden verdenskrig, kunne ikke komme fri af spørgsmål som for eksempel:
Hvad fik mennesker til til at lade sig indfange af Hitler ? Hvad fik mennesker til, trods alle Stalins udrensninger, stadig at betragte ham som en guddommelig befrier ? Hvordan forstå koncentrationslejrene, og hvad der skete dér ?
I halvfjerdserne blev jeg meget optaget af Kate Millett, Simone de Beauvoir, Alexandra Kollontaj og den slags navne, plus alle de danske kampkvinder.
I de senere år læser jeg mest erindringer, bøger om mennesker der har levet deres liv på godt og ondt og fortæller om det. Flere af den slags bøger vender jeg tilbage til, for eksempel Jørgen-Frantz Jacobsens " Det dyrebare liv ". Eller Luis Bunúel. " Mit sidste suk ". Eller jeg læser endnu en gang maleren Van Goghs breve.
Fælles for alle disse tre er nok en vis livs-ukuelighed, og desuden en humor som er rummelig nok til på trøsterig måde at hæve læseren sammen med forfatteren op over modgang og livets viderværdigheder. Dette gælder nok mest for de to førstes vedkommende.
I øjeblikket læser jeg en bog : " Kære far og mor ", hvori skilsmissegenerationens voksne børn fortæller om, hvad en skilsmisse har betydet for dem.