Svend Åge Madsen

Født: 1939 i Århus.
Debut: Besøget. 

Svend Åge Madsen er født, opvokset og lever i Århus. Allerede i skolen havde forfatteren flair for matematik, og han valgte den matematiske linie på Marselisborg Gymnasium, hvorfra han blev student i 1958. Forfatteren har studeret matematik på Århus Universitet.

Svend Åge Madsen regnes i dag for en af dansk litteraturs største forfattere. Hans værk er omfattende og er oversat til et stort antal sprog. Det er blevet til mere end 50 bøger, hvor af de fleste er romaner og noveller for voksne, men der er også essays, børne- og ungdomsbøger imellem. Dertil kommer en række dramaer for teater, radio og tv. Svend Åge Madsen var husdramatiker ved Århus teater i årene 1983-86. I 1969 var han medredaktør af tidskriftet Mak, ligesom han var redaktør af tidsskriftet Exil i de tidlige 1970’ere. Forfatteren har sammen med hustruen Bendte Ingerlise Madsen skrevet en række kriminalromaner under pseudonymet Marianne Kainsdatter.

Eksistensialisme, matematik og fiktion
I 1960’erne var Svend Åge Madsens bøger inspireret af eksistentiel filosofi og af den franske ”ny roman”, hvilket gjorde ham til en avantgardeforfatter, der skrev abstrakt og eksperimenterede indenfor den sproganalytiske digtning. Værker af denne stil kulminerede med værket Tilføjelser (1967), som er i fem dele, har fem fortællere og kan læses i vilkårlig rækkefølge. Sit gennembrud fik forfatteren med Sæt verden er til (1971), mens det folkelige gennembrud kom med Tugt og utugt i mellemtiden (1976), hvor det fortællende sprog er bærende i modsætning til den tidlige periode. Denne bog foregår, som andre, i Århus. Figurerne i Madsens bøger går på finurlig vis igen i flere bøger.

Optagetheden af matematikken kan spores i forfatterskabet fx i bogen Dage med Diam eller livet om natten (1972), som har to titler fordi læseren hele tiden har to muligheder for læsespor at gå ad. Systemet består af 63 novellestykker, som kan kombineres til 32 noveller med hver sin slutning. Læseren er på den måde involveret med sin egen kreativitet, og der dannes dermed individuelle bud på et syn på tilværelsen.

Svend Åge Madsens forfatterskab er gennemgående optaget af fiktionens rolle i forhold til at skabe sig en identitet som menneske. Bøgerne har ofte en ironisk drejning, som udfordrer læserens blik på sig selv og på vores omgivende samfund. Forfatterskabet har været genstand for utallige og omfattende universitetsstudier.
Svend Åge Madsen deltog i efteråret 2006 i DR's projekt: Fantastiske fortællinger

Læs mere om Svend Åge Madsen på Litteratursiden:

Der er ikke noget, der kan knytte et ægtepar sammen, som at slå en gammel dame ihjel i fællesskab - rapport fra prisoverrækkelse på Horsens Krimimesse 2004
Hvorfor Århus bliver ved med at dukke op i mine bøger? af Svend Åge Madsen. (september 2001)
Bag nogle af 90´ernes formeksperimenter: Svend Åge Madsen og Christina Hesselholdt. af litteraturstuderende Lisbeth Lassen (september 2002)

Biografien er udarbejdet af litteraturmedarbejder, cand.mag. Mette Elsig Olsen. 2005.
Oprindelig publiceret ForfatterNet Århus - 20. november 1998  

Foto: Thorkild Amdi Christensen

Debut: 
1963
Land: 
Danmark
Links
Bøger
Læs forfatteren

Denne Bog vil forklare hvad meningen med livet er. Desuden vil jeg gøre rede for forholdet mellem godt og ondt. Er det nogle værdier som vi selv vælger og frit antager, som mange vil mene? Eller findes der, som andre har hævdet, en lov der er større end os?
- fra Svend Åge Madsen: Genspejlet. Gyldendal, 1999  

Inspiration

Albert Ayler; Johannes Brahms; John Coltrane; Miles Davis; Bill Evans; César Franck; osv.  

Hør forfatteren

Svend Åge Madsen læser op fra romanen "Finder sted " Lyt

For at høre oplæsningen er det nødvendigt med en RealAudio Player 3.0 eller højere, som kan hentes fra RealAudios downloadside.  

Se også