En hyldest til litteraturen

Oprettet: 02.05.2017 - 10:07

Den 19. maj blev litteraturen hyldet ved den store Blixenfest på Den Sorte Diamant. I anledning af den nye pris som årets litteraturformidler sætter vi fokus på en række af Blixenpriserne, går bag de nominerede værker og taler med de nominerede litteraturformidlere.

Litteratursiden står sammen med Dansk Forfatterforening, Danske skønlitterære Forfattere, Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekarforbundet bag den nye pris 'Årets indsats for litteraturformidling’. Vi har interviewet de tre nominerede til prisen, Vibeke Johansen, Rachel Röst og Nanna Damsgaard-Larsen og spurgt dem om deres tanker om at være nomineret, hvad de mener om prisen og hvad god litteraturformidling er. Læs med og bliv inspireret af tre, der virkelig brænder for at formidle. De tre litteraturformidlere er nomineret ud fra et stærkt felt med omkring 100 indstillinger af kandidater fra hele landet og i alle aldre. Læs mere om feltet af indstillede kandidater her

Prisen ledsages af den landsdækkende kampagne #DuFårMigTilAtLæse med blandt andet en konference på Christiansborg om litteraturformidling. Læs vores reportage Der er krummer i litteraturen derfra. Derudover af de såkaldte BlixenTalks på festivaler over hele landet, næste gang på festivalen Vild med ord i Aarhus søndag den 21. maj. Læs mere om tanken bag Blixen Talks og prisfesten i det hele taget i vores interview Bag om Blixen Prisfesten med Jakob Vedelsby, formand for Dansk Forfatterforening og medstifter af prisfesten.  Han fortæller, hvorfor vi har brug for en gallafest for litteraturen af den kaliber, og hvordan tankerne bag prisfesten bl.a. var at skabe en begivenhed, hvor repræsentanter for alle dele af den stærkt konkurrenceprægede bogbranche kan møde hinanden under festlige former og skåle for det, det hele handler om, nemlig kærlighed til litteraturen. Med andre ord en landsdækkende folkefest for bogen. Vedelsby fortæller også om, hvad prisfesten betyder for det litterære miljø i Danmark og om sine egne bedste oplevelser med litteraturformidling.

Blixenprisen er stadig ung, men rummer stort potentiale fremadrettet – det er fantastisk med en gallafest og prisuddeling, der i den grad sætter Litteraturen i højsædet. Vi har spurgt et par tidligere vindere, nemlig Pernille Kjær, der blev Årets boghandler i 2016, og Kamilla Hega Holst, der vandt prisen for Årets skønlitterære udgivelse i 2015, hvad det har betydet for dem at vinde prisen, og hvad de tror den betyder for det litterære miljø. Læs artiklen Tidligere vindere af Blixenprisen.                         

Ud over prisen 'Årets indsats for litteraturformidling’ er også Isak Dinesen prisen ny. Prisen gives til en forfatter, der i formår at skildre en person af et andet køn end forfatterens på en stærk og overbevisende måde. Det kan være en hovedperson eller en fortæller, men det kan også være en udfoldet skildring af en biperson. De nominerede til prisen er Jens Christian Grøndahl med Tit er jeg glad, Merete Pryds Helle med Folkets skønhed og Signe Brønserud med Om et klaver. Vi har anmeldelser af alle titlerne og 'Folkets skønhed' har vi desuden en analyse af, ligesom romanen også er debatteret i Romanklubben.

’Blixenprisen for årets børne- og ungdomsudgivelse’ uddeles i år i anledning af 50-års jubilæet for moderne dansk børne- og ungelitteratur. De nominerede er her Kenneth Bøgh Andersen, som er nomineret for 'Den faldne djævle' i serien Den store djævlekrig 1-6, Kim Fupz Aakesen & Niels Bo Bojesen der er nomineret for Vitello-bøgerne, hvor den nyeste er 'Vitello: 28 historier fra A til Å' og sidst, men ikke mindst Mette Finderup, der er nomineret for 'Lysbroen', nr. 4 i serien 'Den grønne ø'. De er alle anmeldt på Litteratursiden.

I kategorien ’Blixenprisen for årets litterære talent’ er Andreas Pedersen nomineret for sin debutroman 'Fryden', Niels Henning Falk Jensby for sin debutroman Techno og Amalie Laulund Trudsø for Sommerhus og Koordinater. Prisen tildeles en særdeles talentfuld forfatter, som i forfatterskabet demonstrerer en unik og original evne til at skabe enestående litteratur, der forventes at sætte sit aftryk på det litterære landskab i fremtiden. Vi har også her anmeldelser af alle værker og desuden en analyse af Koordinater.

Blixenprisen blev uddelt første gang i 2015, hvor priserne bl.a. gik til Kamilla Hega Holst, der modtog prisen for Årets skønlitterære udgivelse med romanen På træk. Desuden modtog bl.a. Julian Barnes, Lene Kaaberbøl og Signe Gjessing priser. Festen blev dengang afholdt hos den danske Frimurerorden i København og havde kun plads til 400 gæster. Det blev en stor succes og året efter var rammerne endnu større, nemlig Dronningesalen på Den Sorte Diamant. Ud over at hylde den samlede bogbranche er et af målene med festivalen at sætte fokus på, hvor vigtig litteraturen er. For de der er mere nysgerrige på, hvad der egentlig foregår på en stå stor og festlig aften på Den sorte Diamant har vi reportager fra de to tidligere blixenfester. Læs vores reportage Storstilet prisfest i Blixens ånd, som chefredaktør Lise Vandborg har skrevet efter at have deltaget i den første prisfest i 2015, og Til gallafest for litteraturen, som anmelderedaktør Barbara Rugholm Hessellund har skrevet.

Du kan læse mere om prisen og se de nominerede til 5 af de 14 priser her.

På Litteratursiden opdaterer vi løbende temaet – og efter prisfesten den 19. maj er vi klar med en reportage fra prisoverrækkelserne.

Husk – selvom det er for sent at indstille flere til litteraturformidlere til Årets Blixenfesten, så er det aldrig for sent at hylde netop din favoritformidler på de sociale medier – brug #DuFårMigTilAtLæse og fortæl, hvem der er netop din yndlingsformidler!

 

 

 

BilagStørrelse
plakat_litteratursiden_blixen.pdf284.18 kB
faustnumre_en_hyldelst_til_litteraturen.pdf307.45 kB
0
Din bedømmelse: Ingen