Forunderlig Fantasy

Oprettet: 03.10.2016 - 10:35

Fantasygenren lever i bedste velgående – det er en genre der igen og igen blomstrer op og drager nye læsere ind i det fantastiske univers og med på nye eventyr. Fantasyen længe leve!

Vi har til dette tema et væld af spændende artikler, der belyser et eller flere områder i relation til fantasy. Marianne Børch, der er lektor ved SDU, har skrevet artiklen Fantasy – den ægte realisme, hvor hun giver et kort historisk rids over fantasygenren og kommer ind på, hvor meget fantasy og realisme egentlig har tilfælles.

Litteratursiden samarbejder igen med eReolen, som også bringer et fantasytema. eReolen har et stort og bredt udvalg af fantasybøger, både e-bøger og lydbøger. Der er pt. 487 e-bøger og 367 lydbøger. eReolen sætter fokus på fantasy for både børn og voksne, men formidlingen af børnefantasy vil primært foregå på eReolens nye site for børn eReolen GO! Desuden har eReolen et interview med forfatterne Trudi Canavan og C. C. Hunter samt flere interessante artikler, bl.a. Fantasy for begyndere og Parellelle verdener.

Fantasy i ørerne
Fantasylæsere er både til den klassiske bog, e-bogen, men bestemt også til lydbøger. Men hvad betyder mediet egentlig for læseoplevelsen? Læs Katrine Eeg Mølhaves artikel Lad dragerne puste dig i nakken, hvor du kan læse om forskellen på at lytte og læse fantasy, hvad det egentlig er lydbøger kan, og hvordan oplæserens stemme kan påvirke din læseoplevelse.

Tv-serien Game of Thrones er en af de mest populære tv-serier nogensinde, og den er, som de fleste ved, baseret på forfatter George R.R. Martins fantasyserie En sang om is og ild, hvor den første bog er Kampen om tronen. Forfatter Steen Beck, der har skrevet bogen Vinterens komme. En fordybelsesbog for Game of Thrones-fans, har skrevet artiklen Game of Thrones – mellem realisme og fantasy om, hvordan tv-serien blander realisme og fantasy og samtidig stiller store eksistentielle spørgsmål – og hvorfor den er blevet så populær.

Game of Thrones har bestemt også haft sin indflydelse på fantasy-genren. Uden at have andet belæg for det end mine egne oplevelser som bibliotekar, er jeg sikker på, at rigtig mange der har set serien også har fået lyst til at læse bøgerne – og bagefter også andre fantasytitler. Det er i hvert fald, hvad jeg erfarer på mine udlånsvagter.

Fantasygenren formår på en eller anden måde hele tiden at forny sig – det pibler frem med undergenrer og grænsen mod bl.a. sci-fi og steam punk m.fl. kan være ret mudrede. I dette tema har vi valgt at afgrænse os til ”traditionel fantasy” inklusiv undergenrer som paranormal fiction, paranormal romance, urban fantasy og dark fantasy. Selve temalisten består primært af nyere danske og udenlandske udgivelser samt et par klassikere, der er med, fordi det er svært at lade være…

Dansk fantasy når det er bedst
Det skorter ikke på nye spændende og forunderlige fantasyudgivelser , og en del af dem er danske – for ”dansk fantasy lever og har det godt” skriver anmelderen af Jakob Kokkedals I døden og videre, der er første bind i den stort anlagte serie Den trofaste bror. Anmelderen skriver endvidere: ”Jacob Kokkedal har været vidt omkring i de litterære genrer siden debuten med hjemstavnssatiren Som det ligger. Med dette bidrag til fantasygenren virker det som om, han har fundet sin rette hylde. Historien er voldsomt underholdende og vanedannende”. En anden nystartet dansk serie er Vejen til Panteon af Boris Hansen, der er første bind i en planlagt serie på fire og ifølge anmelderen er ”fortryllende og flot dansk fantasy”. Bogen blander traditionel fantasy med science fiction, engle og guder – og skaber derved et helt unikt univers. Lene Dybdahl er en anden dansk forfatter, der har gjort sig bemærket med Den sorte paraply, der er en fantastisk historie, der indeholder alle de gode ingredienser såsom tidsrejser, gale videnskabsmænd, magi og masser af historiske referencer.
Sidst skal Sidsel Sander-Mittets Morika - Rent blod nævnes, en veldisponeret fantasydebut og en spændende fortælling fyldt med magi, kærlighed og en dramatisk og blodig kamp mellem det gode og det onde. Bogen er første del af en trilogi, og virkelig en fantasyserie, som er værd at lægge mærke til. Romanen ligefrem sprudler af eventyr og magi i et imponerende fantasyunivers. Det må være yderst svært at nytænke fantasy-genren, men det lykkes til fulde for Sidsel Sander Mittet, som virkelig har gennemtænkt sine karakterer, magien og ikke mindst landet Morika.

Med lykkedragen ud over Danmarks grænser
Fantasyen har også et godt tag i de danske læsere – i sidste måned var Esbjerg vært for en stor fantasyfestival med besøg af bl.a. den populære australske fantasyforfatter Trudy Canavan, der lige nu er højaktuel med trilogien Millenium’s Rule. I temaet har vi anmeldelser af de første to bind af serien Ambassadørens missionTyvejægeren og Forræderiets døtre. Festivalen havde også besøg af andre forfattere, som er med i dette tema, bl.a. Lene Dybdahl, Kenneth Bøgh Andersen, Pernille Eybye og Sidsel Sander Mittet. Læs artiklen Trudy Canavan - kan fantasy mere end blot at underholde hvor Jannie Tolstrup, der er medarrangør af Fanasyfestivalen fortæller om, hvad det er genren kan udover at underholde med gode fortællinger om magi, opfindsomhed og blodige slag mv.

Lader vi lykkedragen Fuchur føre os ud over Danmarks grænser, møder vi mange andre store fantasyforfattere. Bl.a. John Flanagan der er aktuel med Turneringen i Gorlan, der er første bind i en serie, der er forhistorien til den populære serie Skyggens lærling.
Kampen om sommersværdet er en anden interessant nyhed i år, det er nemlig forfatteren til bøgerne om Percy Jackson og de olympiske guder, som har kastet sig over den nordiske mytologi i en helt ny serie med navnet Magnus Chase og guderne fra Asgård, bind 1 Kampen om sommersværdet kom i foråret og andet bind forventes næste år.

Temaet er spækket med mange flere fantastiske og eventyrlige titler fra masser af andre kendte fantasyforfattere, bl.a. Stephen King, Patrick Rothfuss, A. Rune, C.C. Hunter m.fl.
Dertil kommer en række inspirerende lister, alle lavet af trofaste anmelder og Litteratursidens fantasyelsker Pia Bechman, der har bidraget med hele fire boglister til temaet, nemlig Fantasy, Dark fantasy, Urban fantasy og Paranormal romance.

Så hvad enten du allerede er fantasyfan eller måske har fået lyst til at kaste dig over genren, så skulle der være noget for alle og det er aldrig for sent at gå i gang – og når du først er fanget ind, så bliver det svært at vende om. For fantasy er en genre man aldrig bliver færdig med.

Længe leve fantasyen!!

 

 

BilagStørrelse
plakat_litteratursiden_forunderlig_fantasy.pdf116.77 kB
liste_litteratursiden_forunderlig_fantasy.pdf801.08 kB
powerpoint_forunderlig_fantasy.ppt4.03 MB
faustnumre_forunderlig_fantasy_oktober_2016.pdf4.93 kB
0
Din bedømmelse: Ingen