Slægtens historier

Oprettet: 03.04.2017 - 09:25
Foto: Henrik Høier

Vi rejser tilbage til fortiden og dykker ned i de mange historiske slægtsromaner fra forhistorisk tid  til renæssancen. Temaet er en del af det store temasamarbejde mellem bibliotekerne og DR.

I samarbejde med DRs store historiske formidlingsprojekt Historier om Danmark præsenterer vi i april temaet Slægtens historier. Temaet koncentrerer sig om historiske slægtsromaner, hvis handling udspiller sig i perioden forhistorisk tid (2,5 mio. fvt.)  – renæssancen (1536), og følger dermed samme periode som første sæson af DRs stort anlagte tv-serie Historien om Danmark.

Læs dig ind i fortiden

En af måderne at fordybe sig i Danmarks og resten af verdens historie på er ved at læse historiske romaner. Når du læser, har du rig mulighed for at leve dig ind i fortiden og opleve den fortalt gennem de mere eller mindre fiktive karakterer. Lars Handesten, lektor ved SDU, undersøger i artiklen Den historiske roman hvad det er, der fascinerer os så meget ved de mange populære, historiske romaner og historiske slægtsromaner. Hvad får vi som læsere ud af at læse dem, og hvordan kan vi bruge de historiske romaner til at forstår vores samtid?

I DR Klassikerklubben sætter vi også fokus på den historiske roman. Vi læser hver måned før sommerferien en historisk roman der foregår før reformationen og efter sommerferien læser vi tre historiske romaner, der foregår i tiden efter reformationen. Maria Helleberg, der er kendt for sine mange historiske romaner, fortæller i et interview til DR, hvordan hun mener, at den historiske roman kan gøre os klogere på os selv. Helleberg fortæller bl.a. at den historiske roman kan være med til ikke bare at nedbryde fordomme om fortiden, men om kulturelle normer generelt. Samtidig kan den også hjælpe os med at forstå og acceptere en anden tid med andre normer. Læs meren om Maria Helleberg og den historiske roman på DR i artiklen Maria Helleberg: Historien har lært mig at sige 'nå' i stedet for 'nej'.

I temaet har vi valgt at fokusere på de fortællinger, der viser slægters udvikling over tid og generationer. For at få et lidt større udvalg har vi bredt det historiske fokus ud over Danmarks grænser og medtager også oversatte værker.

Vi starter i med at dykke ned i den danske litteratur og anmelder Morten Ramslands sidste nye skud på stammen Æg. Romanen fortæller historien om en fattig bondefamilie, der kommer i besiddelse af et magisk æg af guld. Ægget følger familien op gennem generationerne fra middelalder og til vor tid – og kæder fortid og nutid sammen. I Vandgudernes ven af Niels Krukow møder vi drengen Ulfir, der vokser op som en svækling i en stamme i den tidlige jernalder i Danmark og gør, hvad han kan for at blive udvalgt som offer til frugtbarhedsgudinden.

Du finder også mere klassiske værker som fx trilogien om Kristin Lavransdatter, der foregår i Norge i 1300-tallet eller Johannes V. Jensens Bræen, myter om istiden og det første menneske i nordens istid samt Den lange rejse af samme forfatter, der består af seks selvstændige romaner, som skildrer menneskehedens udvikling. Ebbe Kløvedals Reichs bog De første: 30 fortællinger om Danmarks fødsel fortæller Danmarks historie fra istid til år 1100. Johannes V. Jensens og Ebbe Kløvedal Reichs titler er måske ikke ligefrem slægtsromaner men er medtaget, fordi de er oplagte ift. at beskrive den historiske periode i Danmark.

Har du fået lyst til at læse mere om en specifik periode i Danmarks historie, har vi udarbejdet listerne Historier om Danmark: Vikingetiden og Historier om Danmark: Middelalder og renæssance, hvor du kan hente endnu mere inspiration. Listerne findes begge i pdf.

Går vi ud over Danmarks grænser finder du i temaet populære og elskede titler som Ken Folletts Jordens søjler, Ildefonso Falcones Havets katedralSarum af Edward Rutherford og Noah Gordons serie om den amerikanske lægefamilie Cobb. Mangler du mere inspiration i den genre kan du se vores liste Noget der ligner Jordens søjler.

Du finder også de lidt mere underholdende og farverige titler, som fx serien Jordens børn (Hulebjørnens klan m.fl.) af Jean M. Auel, sagaen Ulvens folk om de første mennesker i Nordamerika af Michael og Kathleen Gear, Linda Lay Schulers trilogi Kvinden der husker om nordamerikanske indianere og ikke mindst Sagaen om Marrah 1-3 af Mary Mackey, hvor første bind er Det år hestene kom. Elsker du netop denne type bøger, så tag også et kig på vores liste Noget der ligner Hulebjørnens klan.

 

Stort temasamarbejde mellem biblioteker og DR

DRs imponerende formidlingsprojekt løber hele 2017 og er det største nogensinde. Det dækker alle kanaler, både tv, radio, dr.dk og inddrager danskerne over hele landet i en lang række arrangementer. Bibliotekerne over hele landet sætter sammen med DR, netmedierne (bl.a. Litteratursiden, eReolen og Filmstriben), Sekretariatet for Historier om Danmark under Slots og Kulturstyrelsen, Danmarks Radio, Nationalmuseet, De statsanerkendte museer og flere andre nationale partnere fokus på temaet Historier om Danmark. Her kan det tilføjes at også eReolen som Litteratursiden arbejder sammen med også bringer et stort historisk tema, læse mere på eReolen.dk. Gevinsten ved de mange samarbejder, er at der skabes sammenhængskraft, og at partnerne  kan inspirere hinanden og udnytte ressourcerne fuldt ud.  

Temasamarbejdet gik i luften den 2.4, hvor DRs tv-serie Historien om Danmark havde premiere. Serien har ti afsnit, hvoraf de fem sendes her i foråret. De resterende fem, der dækker perioden 1536 – 2000, sendes i efteråret. Tv-serien skal fortælle en sammenhængende historie om Danmark helt fra stenalderen og frem til i dag.

Formålet med den imponerende formidlingskampagne er at skabe interesse for danskernes fælles historie og at give så mange som mulige lyst til at fordybe sig yderligere i stoffet, enten ved selv at søge viden eller benytte nogle af de mange tilbud på DRs kanaler eller hos de mange samarbejdspartnere.

Du kan læse meget mere om DRs tv-serie og det brede samarbejde i artiklerne Nu fortæller DR historien om Danmark og Historisk samarbejde i 2017 om danmarkshistorie

Det er næsten umuligt at læse sig igennem en så stor historisk periode, men vi håber, at du vil dykke ned i en eller flere af titlerne og leve dig ind i netop den periode, de fortæller om. Samtidig vil vi også opfordre dig til at følge DRs tv-serie og benytte mange af de andre tilbud, som det store historiske tema indbyder til. De mange tilbud skulle gerne tilsammen give dig en endnu større interesse for både Danmarks, men også hele verdens historie.

 

Foto: Henrik Høier

BilagStørrelse
plakat_litteratursiden_slaegtens_historier.pdf268.73 kB
liste_litteratursiden_slaegtens_historier.pdf1.14 MB
faustnumre_slaegtens_historier_april_2017.pdf167.05 kB
liste_middelalderen.pdf2.59 MB
liste_vikingetiden.pdf1.88 MB
0
Din bedømmelse: Ingen