Tegneserier til tiden

Oprettet: 07.10.2016 - 11:22

Tegneserier for alle aldre og til alle tider - læs med i vores minitema om tegneserier og bliv inspireret til nye både danske og udenlandske tegneserier.

Tegneserier går aldrig af mode, og efter en årrække, hvor der har været lidt mere stille på området, har tegneserien fået en gevaldig opblomstring, både i Danmark og udlandet. Tegneserier er ikke mere kun at forbinde med de bunker af kulørte tegneserier, som ungerne slæbte hjem fra skolebiblioteket i 80’erne.

Tegneserieuniverset er blevet beriget med endnu flere forskellige tegnestilarter, emner og formaet og der er sket en voksende interesse i mediet fra voksne og meget serieøse læsere. Tidligere forbandt man ofte tegneserier med ”noget for børn og barnlige sjæle” og med superhelte, humor, action og farvestrålende album. Tegneserien i dag er meget mere og i mange tilfælde kan de både være meget mørke, alvorlige og stærkt samfundskritiske.

Vi har fået Rikke Platz Cortsen, der har en ph.d. i tegneserier, til at skrive artiklen Tegneserier i tiden: Sjove, seriøse og supersejt tegnet! til os, hvor hun berører en række af de mange stilarter, emner og formater, der figurerer inden for tegneserieuniverset i dag.

At tegneserier er in igen – er Roskilde Bibliotekernes nylig afholdte tegneseriedag et stærkt bevis på.  Den 1. oktober afholdt de en dag i tegneseriens tegn med blandt andet foredrag af Peter Madsen, artist-talks med Karoline Stjernfelt, Halfdan Pisket og Thomas Schrøder, tegneserieworkshop ved Glenn August, og udstilling af original-plancher fra Karoline Stjernfelts I morgen bliver bedre. Morten Langkilde der er bibliotekar og tegneseriefreak har skrevet artiklen Tegneserien er hot igen, hvor han udover at fortælle om dagen også fortæller om nogle af de nye danske navne inden for tegneserieuniverset.

Trods de mange nye tendenser må vi ikke glemme de gamle danske klassikere, dem slår Troldspejlet og hele Danmarks grand old mand udi tegneserier, Jakob Stegelmann, et slag for i artiklen 5 danske tegneserier alle bør læse – ifølge Jakob Stegelmann (følg linket til DR). Han nævner bl.a. Valhalla, Nofret og Rejsen til Saturn.

Hvilke tegneserier er mon dine yndlings? Skriv gerne og del dine favoritter med os!

0
Din bedømmelse: Ingen

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

  • Tue Omø

    man, 24/10/2016 - 13:19

    En af mine favorittegnere er Will Eisner, han kunne skrive en vedkommende historie samtidig med at han med sin streg fik satire og mørk alvor ind i sine streger. Hans mest kendte figurThe Spirit, var indbegrebet af satire, samt samfundskritik uden at det blev populistisk.